Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag vill inte vara en inhoppare”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Han fixade straffen som gav Sverige segern mot Slovakien.

Mål och assist på löpande band – men vägen in i startelvan är fortfarande inte helt enkel för Robin Quaison.

– Det är bra att vara inhoppare, men jag vill inte vara det, säger han.

Med fem mål var Robin Quasion Sveriges bäste målskytt i EM-kvalet som avslutades i november 2019.

Sedan Janne Andersson gav honom chansen i en träningsmatch borta mot Österrike har Mainz-anfallaren varit i stort sett ordinarie och en viktig spelare i landslaget. Han står på nio landslagsmål efter bara 28 matcher, ett bättre snitt än alla andra i truppen – men under det hackiga corona-året har konkurrenssituationen i landslaget blivit en annan.

Alexander Isak har fått sitt genombrott på allvar, Dejan Kulusevski slagit igenom i Italien.

Trots att Quaison allt mer begränsats till inhopp har poängen fortsatt komma, så även mot Slovakien i fredags när han fixade straffen som Emil Forsberg slog in till matchavgörande 1-0.

– Min senaste tid tycker jag har varit bra ändå. När jag väl får spela gör jag skillnad. Jag gör mål, assist och ligger bakom mycket. Konkurrenssiutationen har blivit tuffare. Alexander Isak gör mål i Spanien, Dejan har slagit igenom, Jordan har varit bra i Ryssland och Marcus Berg har bibehållit sin form. Men som jag sagt tidigare: konkurrensen är bra, säger han.

– Jag har alltid press på mig när jag spelar. Jag måste göra mål och assist för att vara nöjd. Jag har inte spelat så mycket tillsammans med Isak. Men det är kul att spela med Alexander Isak och vi har sett det hela säsongen i Spanien och det ska bli kul att spela mer med honom om jag får.

”Känner att jag har gjort mitt”

Som inhoppare har han samtidigt blivit en bra injektion för Janne Andersson, och även om röster nu höjs för att starta honom mot Polen på onsdag är det sannolikt från bänken Quaison ska hoppas på att göra entré.

Men att det skulle finnas en ”förbannelse” med att vara förknippad med bra inhopp vill han inte kännas vid.

– Njae, det är inte något jag tänkt på. Det är första gången jag tänker på det. Det är bra att vara inhoppare, men jag vill inte vara det. Men är jag det vill jag vara en bra inhoppare, säger han.

– Jag har visat på matcher och träningar vad jag går för. Jag känner att jag har gjort mitt.

I en landskamp, borta mot Färöarna, har Quaison använts som yttermittfältare. När Sverige vann med 4-0 i Torshavn hösten 2019 gjorde han mål från vänsterkanten.

Men det är inte aktuellt att försöka slå sig in på en kant nu.

– Att spela på en kant är inte ett alternativ och inget jag tänkt på, säger han.

”Man bara tittade på varandra”

Samtidigt kan det bli aktuellt med förändringar i Sveriges startelva. Det säger Mikael Lustig, som känner sig osäker på vilka som kliver ut mot Polen – och berömmer Quaison.

– Man visste innan vilka som skulle spela mot Spanien och Slovakien, men nu känns det väldigt öppet. Det är många spelare som närmar sig och senast kom Robin in och gjorde det bra och fixade en straff, säger han.

– Det är precis så man vill ha det att det är bra konkurrens.

Lustig var även frikostig med sitt beröm till en annan svensk anfallare, Alexander Isak.

– Så klart det är viktigt och det är sådana spelare. Vi behöver det när vi ligger lågt i en match. Då öppnar det upp för oss och han kan skapa chanser på egen hand. Målen har inte kommit, men det skapar en del oro hos motståndarna, säger han.

– Det är klart att Alexander Isaks två första matcher är fantastiska.

Ni berömmer Lewandowski här och du har mött flera anfallare i världsklass genom åren. Var tycker du Isak befinner sig på utvecklingsstegen?

– Ska man vara där uppe är det målen som räknas. Du kan vara en fin spelare, men ska du vara på Lewandowskis nivå måste du göra mål och vinna titlar, det är målen som räknas.

– Men första gången jag såg honom så satt man efter träningen, tittade på varandra och sa att det här var något verkligt speciellt. Han kan ju göra saker som många inte kan, säger Lustig.

Sverige möter Polen på onsdag klockan 18.00 i Sankt Petersburg.


LÄS MER: Så avgörs Sveriges öde – här är alla förutsättningar 

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021