Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag övervägde att inte spela matchen”

Foto: PRO SHOTS PHOTO AGENCY / PRO SHOTS/SIPA USA SIPA USA
Foto: PRO SHOTS PHOTO AGENCY / PRO SHOTS/SIPA USA SIPA USA

Ett dygn efter Christian Eriksens hjärtstillestånd klev Daley Blind av planen i tårar.

Nu berättar han varför.

– Jag övervägde att inte spela matchen, säger han.

Nederländerna såg ett tag ut att ha sjabblat bort premiärmatchen i Amsterdam, men kunde till slut vinna med 3-2 efter ett sent avgörande.

Landslagsveteranen Daley Blind byttes ut med halvtimmen kvar att spela, då de orangeklädda ledde med 2-0, och då rann känslorna över för backen.

31-åringen var märkbart tagen och begravde ansiktet i tröjan. Ett dygn tidigare hade han fått se sin tidigare lagkamrat och vän från Ajax, Christian Eriksen, segna ihop under Danmarks match mot Finland.

Eriksen låg en stund livlös i gräset, behandlades med en hjärtstartare och fick sitt liv räddat av läkarteamet på plats på Parken i Köpenhamn. 29-åringens läge är stabilt och Daley Blind berättar nu om den fruktansvärda händelsen och hur det påverkade honom inför premiärmatchen mot Ukraina.

– Det som hände kvällen innan påverkade mig väldigt mycket. Inte bara för att Christian är en väldigt nära vän till mig, utan också på grund av det som hände mig, säger Daley Blind enligt Daily Mirror.

Daley Blinds tårar i EM

I slutet av 2019 kände han sig yr i samband med Ajax Champions League-match mot Valencia.

Efteråt stod det klart att han lider av ett tidigare oupptäckt hjärtfel och kort därefter genomgick han en operation. Sen dess spelar – och lever – han med en defibrillator under huden. Den finns där för att kontrollera 31-åringens hjärtrytm och förebygga en hjärtattack.

– Jag övervägde att inte spela matchen (mot Ukraina). Jag var tvungen att fatta ett väldigt stort beslut rent mentalt, säger han.

Åtta månader efter ingreppet, i augusti förra året, kollapsade Blind i en träningsmatch mot Hertha Berlin. Efteråt gav Ajax-tränaren Erik ten Haag lugnande besked.

– Daleys ICD (defibrillator-systemet) gav utslag. Han blev utbytt direkt och är nu okej. Han mår bra, sa han.

Lindelöfs ord efter succématchen: