Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har lärt mig att anpassa mig”

Foto: ALEXANDER HASSENSTEIN / REUTERS BILDBYRÅN

Det står klart att han nobbar Coca-Cola för vatten.

Men Cristiano Ronaldo gör betydligt mer än så för att bibehålla sin fysik och han tror att han kan spela i minst fem år till.

– Oavsett om jag har vunnit har jag alltid förändrat saker och anpassat mig, säger Ronaldo.

Ronaldo sätter sig bredvid Portugals förbundskapten Fernando Santos inför presskonferensen.

När han har lutat sig tillbaka i sin stol får han syn på något som han inte gillar.

Ronaldo lutar sig fram igen.

Han tar de två glasflaskorna med Coca-Cola och skjuter i väg dem, så långt att de försvinner ur bild.

In stället tar han upp en annan flaska.

”Vatten!”, ropar han bestämt.

Bilderna på Ronaldo från presskonferensen inför EM-premiären har redan blivit klassiska. Andra spelare har börjat härma Ronaldos agerande – men det blir svårt för dem att kopiera alla hans vanor.

Ronaldos knep för att hålla formen

Faktum är att Cristiano Ronaldo faktiskt gjorde reklam för Coca-Cola i början av sin spelarkarriär. Men numera har den populära läskedrycken tagit sig långt ifrån hans kostcirkel.

Ronaldo har många gånger hyllats för sin fysik och med sina 36 år är han fortfarande världens kanske bäste fotbollsspelare. Han har gjort tre mål på två matcher i EM och inför målet mot Tyskland stod han för en mäktig löpning över hela planen.

2017 sa Ronaldo själv till Sky att hans biologiska ålder var 23 och att han skulle kunna fortsätta spela efter att han fyllt 41. För att göra det planerar Ronaldo sina dagar i minsta detalj och han gav en inblick i sitt liv i en intervju med ESPN förra året. Han berättade bland annat att en typisk dag innehåller två luncher och två måltider på kvällen.

Ronaldo startar dagen med skinka och yoghurt innan han tar en avocadomacka när han blir hungrig senare på morgonen. Hans första lunch är därefter sallad med kyckling och den andra lunchen innehåller fisk. På kvällen blir det till sist två måltider som innehåller antingen kött eller fisk.

För att hålla sin kropp i form tillbringar Cristiano Ronaldo också flera timmar om dagen i gymmet, där han ägnar mycket tid åt pilates-baserad träning som både ska ge styrka och förebygga skador. Han lägger också ner mycket tid på simning.

Ronaldo ska även ha köpt en kryoterapi-kammare för nästan en miljon kronor, inspirerad av den franske ikonen Franck Ribery. Kammaren kyler under korta perioder ner kroppen med temperaturer ner mot 200 minusgrader och även detta görs för att påskynda återhämtning och förebygga skador. 

Sedan ser Ronaldo också till att sova minst åtta timmar varje natt, utöver tupplurarna som han tar under dagen.

Ronaldo: ”Lärt mig anpassa mig”

Cristiano Ronaldo pratade om sin egen förmåga att ständigt vara på topp på en presskonferens inför EM.

– Jag är inte samma spelare som jag var för 18 år sedan, för tio år sedan, för fem år sedan. Man anpassar sig. Det som gör en fotbollsspelare intelligent är förmågan att anpassa sig, säger Ronaldo.

– Mellan 18 år och 36 år har jag lärt mig att anpassa mig. Oavsett om jag har vunnit har jag alltid förändrat saker och anpassat mig på en personlig nivå. Jag har också hela tiden kunnat vinna tillsammans med lagen jag spelat i.

Cristiano Ronaldos Portugal möter Frankrike i en ödesmatch under onsdagen. Efter 4-2-förlusten mot Tyskland riskerar den regerande europamästaren att åka ut redan i gruppspelet.