Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag hade inte suttit här om det inte hänt”

Dahlin tillsammans med Thomas Wilbacher i videon från 2016.
Foto: Expressen TV.
Gusten Dahlin.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Han har fans över hela Sverige och driver en av Sveriges största fotbollspoddar.

SportExpressen möter Gusten Dahlin, 31, som har nått sin dröm och för första gången är programledare under ett stort mästerskap.

Men allt kunde ha tagit slut efter en video under EM 2016.

– Jag får inte gåshud av att se den där videon och tänker ”fy fan vad bra agerat, vad härligt, vad klockrent gjort”. Men jag kan ändå se att det ledde till det bästa som kunde hända, säger Gusten Dahlin.

Fotbolls-EM startade ett år för sent men i tv-rutan är det mesta som vanligt när André Pops och Lasse Granqvist guidar sina tittare genom matcherna i SVT och TV4.

Det är dock inte bara rutinerade rävar som fotbollspubliken får se. Med några dagar kvar till EM-premiär möter SportExpressen upp TV4:s mest färska programledare utanför mediahusets entré och går vidare för en läsk på en hamburgerrestaurang och ett samtal om en brokig mediekarriär.

Gusten Dahlin, 31, tog sitt första kliv in i en mästerskapsstudio i och med lördagens match mellan Wales och Schweiz och har därefter fortsatt med bland annat stormatchen mellan Frankrike och Tyskland.

– Det här är det första mästerskapet som jag jobbar med på riktigt. Jag har följt dem via andra mediehus på andra sätt men det är kul med en sån här roll under ett stort mästerskap, säger Gusten Dahlin.

Han har tidigare bland annat varit programledare för ”Fotbollslabbet” och C Mores fotbollsstudio. Han kände sig redo när han tog sig an sitt största uppdrag hittills.

– Jag tror att jag har förberett mig för det här hela livet. Det här är det jag vill, kan – och tycker är roligast. Det blir att jag får plugga in några spelare i lag som man har sämre koll på och friska upp minnet lite men jag vet att jag har med mig 25 år av intensivt fotbollsföljande.

Vad blir den största utmaningen?

– Tidigare har jag nästan uteslutande verkat i sammanhang där jag vet att tittarna eller lyssnarna är väldigt kunniga. De vet vem som spelar i Villarreal och varför det görs ett fjärde byte. Under ett stort mästerskap är det ganska många som kanske inte har koll på de grejerna. Utmaningen blir att hitta en balans.

Fick sparken efter videon

Gusten Dahlin själv har precis som många andra en bakgrund som blågul fotbollssupporter – vilket gjorde att han hamnade i trubbel under EM 2016 när han var anställd av Discovery Networks Sweden som skulle sända VM-kvalet senare under hösten.

Utanför Toulouse befann sig Gusten Dahlin på plats med sin flickvän samtidigt som Expressen TV med reportern Thomas Wilbacher sände live och tog temperaturen på de svenska supportrarna. I ett klipp från sändningen sjöng en berusad Gusten Dahlin en ramsa om att Mikael Lustig var ”usel” innan livesändningen fortsatte med ett poolparty. 

Han hade inte räknat med det som skulle hända sedan.

– Det blev en definierande punkt i min yrkeskarriär i och med konsekvenserna. I dag är jag jätteglad över det som hände. Jag är helt övertygad om att jag inte hade suttit här i dag och gjort det jag gör och haft de fem senaste åren jag haft om det inte hade hänt, säger Gusten Dahlin.

Eftersom Gusten Dahlin vid tidpunkten var anställd av Discovery och programledare i Eurosport ringde hans chef och påminde om att han var en offentlig person trots att han hade rest privat till EM. När han sedan kom tillbaka efter sommarsemestern fick han sparken.

– I början var det jobbigt att försöka tänka ”någon gång vill jag vakna på morgonen och tänka att det där var fan det bästa som kunde hända”. Det tog några månader, något år, men sedan dess har jag verkligen känt det. Jag får inte gåshud av att se den där videon och tänker ”fy fan vad bra agerat, vad härligt, vad klockrent gjort” men jag kan ändå se att det ledde till det bästa som kunde hända.

Startade ”Tutto Balutto”

Efter att Gusten Dahlin fick sparken valde även Thomas Wilbacher att avsluta sitt kontrakt med Discovery, som han arbetade för parallellt med Expressen. Det visade sig att videon med facit i hand skulle bli det bästa som de båda kunde göra för sina karriärer, även om en tyngre period följde.

– I början var det mycket att bara försöka tänka på annat och vara med min sambo och ett par tajta vänner, säger Dahlin och fortsätter:

– Sedan gav vi oss fan på att ”okej, nu är vi i en frysbox, i en situation som inte är superbra och superhärlig, men det är ingen som kommer hjälpa oss härifrån”. Om vi hade valt att lägga oss och dö hade det slutat där, så skulle vi göra något åt situationen fick vi göra det själva.

För den fotbollsintresserade svensken har det varit svårt att missa vad Gusten Dahlin och Thomas Wilbacher bestämde sig för att göra efter uppbrottet med Discovery. Podcasten ”Tutto Balutto” spred sig snabbt och har varit en av Sveriges största fotbollspoddar de senaste åren.

– Jag är inte bitter över det som hände för som jag sa känner jag verkligen att det var det bästa som kunde hända. Åren sedan dess har varit fantastiska och hade jag inte gjort det där hade jag inte gjort Tutto Balutto och hade jag inte gjort Tutto Balutto vill jag inte veta var jag hade varit i dag. Jag tror inte att jag hade varit programledare för TV4:s EM-studio.

Tillsammans med Thomas Wilbacher har Gusten Dahlin släppt minst två avsnitt i veckan i snart fem år och duon har fått kultstatus i vissa fotbollskretsar. 

– Det är lite flummigt så klart. När vi gjorde vårt hundrade avsnitt på Oscarsteatern framför över tusen personer fattade man det inte. Det har varit selfies och videohälsningar och vi får grejer skickade till oss varje vecka. Det är kompisgäng som är i väg på resor och senast var det någon som hade en bild på Thomas i sin studentmössa, säger Dahlin och skrattar.

Han tror att kändisskapet är ett resultat av samtiden.

– Det blir medieprofiler och journalister som får bära profileringen ju mer idrottarna sluter sig. Det blir svårare för konsumenterna att knyta an till klyscha på klyscha, till ”sarg ut”, ”inga kommentarer” och ”silenzio stampa”. Det blir en distans. Då får man projicera de relationerna på någon annan och det blir naturligt att man landar på de som sköter rapporteringen.

Hyllningslåt till Janne Andersson

Precis som för fem år sedan sjunger Gusten Dahlin även under EM 2021. Då var det en lite hånfull ramsa till Mikael Lustig – den här gången är det en hyllningslåt till Janne Andersson.

Tutto Balutto har gett ut EM-låten ”Jag och min Jan”, inspirerad av Olle Ljungströms ”Jag och min far”.

– Det finns säkert de som tycker den är skitfånig, löjlig eller inte borde finnas men då får väl de hålla för öronen och inte lyssna. Den föddes på ett jävligt genuint och naturligt sätt. Janne har gästat oss tre gånger och han gör alltid en poäng av att det är den enda låten han gillar. Vi skrev om den som en hyllning till Janne, säger Dahlin.

Han tycker inte heller att det är ett problem att bevaka landslaget i TV4:s studio samtidigt som han sjunger i en hyllningslåt till förbundskaptenen.

– Vill man få det till att det inte funkar att sitta som programledare samtidigt som man skickar ut en sån låt går det så klart att ha den hållningen. Jag tror dock att de flesta som hör låten tänker att det är en mästerskapssommar och att vi alla tycker Janne Andersson gör ett bra jobb som förbundskapten.

Gusten Dahlin

Ålder: 31 år

Gör: Jobbar på TV4/C More och är programledare under fotbolls-EM.

Familj: Sambo, mamma, pappa och bror.

Fritidsintresse: Golf.