Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag följer min kompis och hur han bryts ner

Foto: MIKE EGERTON / STELLA PICTURES / PA

Sverige är på väg mot slutspel, Italien spelar bländande, Tyskland växlar upp och England närmar sig krisläge.

Mästerskapssommaren bjuder på mycket nöje.

Dessutom går det åt helvete för min kompis M igen.

EM-slutspelet närmar sig sin bästa tid.

Den sista gruppspelsomgången står för dörren, alla landslag är kvar och har något att spela för. Turneringens stora spelare har börjat framträda, Sverige är på väg till slutspel.

På arbetsplatser, i familjer och kompisgäng börjar det också brännas. Resultattipsen visar vilka som varit rätt ute, Fantasy-ligorna har fått ett toppskikt.

Och en botten.

Varje mästerskap anordnar jag och mina kompisar ett eget Fantasy-spel. Många i min generation behöver ingen närmare förklaring till själva konceptet, men för den oinvigde går det kortfattat ut på att man väljer en startelva med spelare från olika landslag och får poäng i enlighet med hur spelarna presterar. Gör din anfallare mål får du poäng, håller dina försvarare nollan likaså.

I över tio års tid har mina kompisar och jag byggt ett eget spel där vi ”draftar” spelare för att inte sitta och hoppas på att Lukaku ska näta allihop. Några dagar innan turneringen börjar får vi ett förberett Excel-ark med samtliga trupper innan vi kopplar upp oss mot varandra för att välja spelare i tur och ordning.

Alla som spelar Fantasy-spel vet vad som händer när startelvan är inlämnad. Det går inte att stänga av. Vissa matcher är svåra att njuta av. Till exempel hade jag satt Manuel Locatelli på bänken när Italien mötte Schweiz. När han gjorde sitt första mål försökte jag hålla god min. När han gjorde sitt andra slutade jag nästan titta.

För mig går det helt okej hittills. Raheem Sterling har gjort mål, Donnarumma spikat igen, men jag gjorde ett förhastat byte och slängde ut Jan Vertonghen för Raphael Guerreiro. Och jag är lite besviken på Mbappé.

Men hur det går för mig är inte poängen. 

Poängen är att följa min kompis M, och hur han bryts ned bit för bit.

Har fått honom att hata Harry Kane

Match för match, självmål för självmål, felbeslut för felbeslut. 

På kvällarna kan jag ibland känna för att ta ett glas vin och bara läsa meddelanden från M. Från och med första gången vi spelade det här spelet har hans deltagande utvecklat sig på samma sätt. Det spelar ingen roll hur mycket research han gör, vem han väljer eller vilket år det är. 

EM 2020 är inget undantag. Ju längre mästerskapet pågår, desto mörkare blir stämningen.

Vårt hemgjorda Fantasy-spel har bland annat fått M att hata Harry Kane. På riktigt hata honom. 2016 valde han honom i första rundan och hade honom som kapten – man får fler poäng då – men Kane gick mållös och var undermålig i alla matcher. 

Det har förföljt M. Han har tagit upp det hundra gånger, kokat över av frustration när Kane kommit på tal, slagit hårt med näven knuten mot sitt eget lår, spottat ur sig svordomar, pratat i långa stunder om hur sjukt det var att han inte fick ett enda mål av honom när han tycks vinna skytteligan i England hela jävla tiden. Till slut är det bara en lång, osammanhängande rant. Man slutar lyssna.

2018 skulle han absolut inte välja honom. Jag valde honom i stället. Kane vann skytteligan och blev tungan på vågen i min match mot M när han nickade in 2-1 för England mot Tunisien på tilläggstid. 

2014 satsar M allt på Sergio Agüero. Argentina går till VM-final, men Agüero gör inte ett enda mål. 2016 väljer han inte bara Kane, utan även Robert Lewandowski. Det blir ett mål, i kvartsfinalen. Då har M redan åkt ut. 

Inför VM 2018 skriver han: ”Ska jag bara välja hela Tyskland så vi vet att Sverige går vidare?”

M väljer tyskar i de tre första draft-rundorna. Tyskland åker ut i gruppspelet.

Inför årets draft blir vi andra nostalgiska och utbyter minnen av M. Han försöker skratta med till en början, skriver lite lättsamt om när han ”överscoutade” Turkiets Oğuzhan Özyakup, som om det var en lite ”rolig grej”. Försöker hålla distans till det, inte ta det på så stort allvar.

Snart gör han ett försök att nyansera bilden av sig själv som Fantasy-spelare och börjar yra om att Ungerns Balázs Dzsudzsák gjorde två mål mot Portugal en gång när han hade honom. 

”Inget minne av det”, svarar jag.

”Skjut mig”

Stämningen är ändå uppsluppen när draften drar i gång. Vi andra känner igen tillståndet, några få ögonblick av glädje och entusiasm. Någon testar med en provokation, men det biter inte riktigt än.

När det är M:s tur att välja spelare håller alla andan. Vems mästerskap ska han förstöra den här gången?

Han väljer Harry Kane igen. Sätter kaptensbindeln på honom. 

”Vad?”, skriver han i tråden. 

Ingen har sagt något.

I första omgången ställer han upp med Reece James, som inte spelar en minut. Han har Alessandro Florenzi i Italien, som blir utbytt i halvtid. Christian Eriksen. Antonio Rüdiger, som biter Pogba. På bänken lämnar han Kai Havertz och danske Yussuf Poulsen. 

Och så har han Harry Kane, som förmodligen aldrig har gjort två sämre matcher än mot Kroatien och Skottland. 

”Jag brinner”, skriver M när Kane byts ut mot Skottland.

Ingen vågar svara.

”Käften alla!! Det räcker”, fortsätter han. 

Men det räcker inte. 

M byter, mer och mer ju sämre det går. Han anländer till ett stadie vi lärt oss känna igen och börjar kasta in och ut spelare från vår så kallade Free Agent-lista.

Yussuf Poulsen kastar han bort lagom till omgång två. 

Poulsen gör mål mot Belgien. Han låter Havertz sitta kvar på bänken. Havertz vräker in poäng mot Portugal. In i startelvan? Ruslan Malinovskiy, Ukraina, som skapar 100 chanser men kommer ur lagets seger mot Nordmakedonien med en missad straff. Lucas Hernandez vilas i Frankrike.

”Skjut mig”, skriver M.

Till slut upphör känsloyttringarna. Han verkar utmattad. Jag föreslår att jag ska skriva något om hans missöde i tidningen, säger att jag tror att alla Fantasy-ligor har en M.

”Det godkänner jag inte!”, svarar M. 

Jag säger att han inte behöver oroa sig.

”Det är klart att jag inte ska skriva om det”.


LÄS MER: Så avgörs Sveriges öde – här är alla förutsättningar 

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021 

LÄS MER: Senaste nyheterna från fotbolls-EM