Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag blir förkrossad – vi är människor”

Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON / TT NYHETSBYR¿N
Foto: MARTIN RICKETT / STELLA PICTURES / PA
Foto: ATTILA VOLGYI / POLARIS POLARIS IMAGES

Ungern godkände i veckan en lag som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet bland unga.

Samtidigt spelas fotbolls-EM i landet.

Nu vill Chelseas stjärna Pernille Harder att Uefa agerar.

”Fotbollsvärlden har en chans att kliva fram”, skriver hon på Twitter.

När Tyskland tar emot Ungern på onsdag planerar München att svara på Ungerns nya lag med en protest.

Stadens politiker vill att arenan ska lysa upp i regnbågsfärger inför matchen, rapportera tyska Süddeutsche Zeitung. Ett officiellt beslut om ansökan tas inte förrän på onsdag, samma dag som matchen spelas.

Men borgmästaren Dieter Reiter vill inte vänta så länge.

– Efter att ansökan har lämnats in av alla politiska grupper kommer jag att kontakta arrangören (Uefa och det tyska fotbollförbundet) i början av veckan, säger han enligt Süddeutsche Zeitung

– Detta är en viktig symbol för tolerans och jämlikhet, avslutar Reiter.

Fått kritik från Amnesty International och RFSL

Lagförslaget som godkändes i Ungern i veckan har bland annat kritiserats av människorättsgrupperna Amnesty International och RFSL. Bakom lagen står premiärminister Viktor Orbáns konservativa högerregering.

Material som ”främjar könsidentitetsmässiga avvikelser, könsbyte och homosexualitet får inte göras tillgängligt för personer under 18 år”, går det att läsa i lagtexten, enligt SVT.

På Twitter har Chelseas Pernille Harder uppmärksammat den nya lagen.

”Förkrossad över att se att det ungerska parlamentet antog en ny anti hbtq-lagstiftning den här vecka som kriminaliserar utbildning och reklam för Hbtq-innehåll till unga människor. Vi, hbtq-rörelsen, är människor. Vi förtjänar rätten att behandlas som alla andra”, skriver stjärnan.

Harder vill nu att Uefa agerar.

”Mina tankar är med folket i Ungern men särskilt de olika HBTQ-rörelserna i landet. Fotbollsvärlden har ytterligare en möjlighet att kliva fram. Jag hoppas att Uefa kommer att ta detta på allvar och ompröva att flytta fler EM-matcher till Budapest. Jämlikt spel?”.

Uefa har startat utredning efter homofobisk banderoll

Efter Ungerns två inledande gruppspelsmatcher, som spelades inför fullsatta läktare i Budapest, har Uefa startat en utredning gällande diskriminering.

Enligt The Guardian hade Ungerska supportrar en homofobisk banderoll på läktarplats under mötet mellan Ungern och Portugal.

Under matchen mot Frankrike ska publiken ha skrikit rasistiska tillmälen mot stjärnor som N'Golo Kanté och Paul Pogba, skriver L'Équipe. Även det utreds.

Insidan: Senaste snackisarna från EM