Italien vinner EM – stort straffdrama mot England

Italien är Europamästare.
Foto: NICK POTTS / STELLA PICTURES / PA
De Italienska spelarna firar efter Gianluigi Donnarummas sista straffräddning.
Foto: CARL RECINE / AP TT NYHETSBYRÅN
Marcus Rashford deppar.
Foto: JOHN SIBLEY / AP TT NYHETSBYRÅN

LONDON/STOCKHOLM. Italien är Europamästare i fotboll.

Det stod klart efter straffläggning mot England sent under söndagskvällen. Målvakten Gianluigi Donnarumma blev stor hjälte när han räddade två straffar.

– Det är en fantastisk titel. Det går att ranka, för mig är det otroligt, säger mittbacken Giorgio Chiellini i TV4. 

– Det är en viktig seger för alla människor... för alla fans. Vi är så glada nu, jag hoppas att de firar hemma, säger förbundskaptenen Roberto Mancini. 

EM-finalen mellan England och Italien fick en stökig uppladdning när en stor grupp personer utan biljett försökte ta sig in på Wembley.

När matchen väl startade hade personerna med biljett knappt hunnit ta plats på läktarna innan det första målet kom.

Kieran Trippier slog ett inlägg mot den bortre stolpen där Luke Shaw löpte perfekt och dunkade in 1-0 till England på volley.

EM-finalen gick till straffar

Efter det inledande målet hade Italien svårt att skapa kvitteringschanser till en början. Närmast mål var Federico Chiesa som sköt strax utanför Jordan Pickfords stolpe och även en kvart in i den andra halvleken var det Chiesa som var närmast men Pickford sträckte ut sig och räddade hans låga avslut.

Italien kröp allt närmare och när halva den andra halvleken var spelad kom till sist kvitteringen på en rörig situation i Englands straffområde efter en hörna. 

Bollen studsade i stolpen och på returen kunde den italienske mittbacken Leonardo Bonucci stöta in 1-1.

Efter Bonuccis mål blev det mer chansfattigt och matchen gick till en förlängning som blev mållös. Därmed fick finalen avgöras på straffar – för första gången sedan 1976.

Chiellini: ”Jag är väldigt tacksam”

Det blev en straffläggning med många missar.

Den första missen kom i den andra omgången från Andrea Belotti. Straffen gick i ”målvaktshöjd” samtidigt som Jordan Pickford kastade sig åt rätt håll.

I den tredje omgången utjämnades läget när Marcus Rashford placerade bollen i den vänstra stolpen och därefter klev Italiens målvakt Gianluigi Donnarumma fram.

Donnarumma kastade sig åt rätt håll på Jadon Sanchos straff, vilket gav Jorginho chansen att avgöra för Italien i den femte omgången. Den här gången var det dock Jordan Pickford som räddade och Bukayo Saka fick chansen att kvittera.

Men Gianluigi Donnarumma blev till sist hjälte för Italien.

Han gick åt rätt håll och räddade Sakas straff – och Italien fick fira EM-guld. Donnarumma blev dessutom utsedd till EM:s bästa spelare av Uefa efter finalen.

– Det är en fantastisk titel. När vi samlades i maj så kände vi att vi kunde åstadkomma något magiskt. Vi trodde på det. Matchen började dåligt för oss men vi kom tillbaka. Vi hittade rätt passningar och rätt ytor. Vi måste tacka Donnarumma, han var otrolig. Jag är väldigt känslosam, säger mittbacken Giorgio Chiellini i TV4. 

Förbundskaptenen Roberto Mancini är lyrisk.

– Vi var bra, vi släppte in mål direkt och vi kämpade, men sedan dominerade vi. Killarna var underbara. Det är en viktig seger för alla människor... för alla fans. Vi är så glada nu, jag hoppas att de firar hemma, säger Mancini. 

Han grät efteråt. 

– Det var på grund av alla känslorna som kom av att se spelarna fira och att se fansen fira, att se allt vi lyckats åstadkomma på tre år, säger han.

Det blev även en känslosam kram med vännen Gianluca Vialli. För 30 år sedan förlorade de en Europacupfinal mot Barcelona på Wembley. Nu återvände de som vinnare.

– Det som hände för 30 år gjorde verkligen ont. Vi har varit vänner hela livet. Nu har vi vunnit Italiens första EM sedan 1968 och det är otroligt. Sedan blev jag känslosam för att vi båda börjar bli till åren, säger han och ler.  

Mittbacken Leonardo Bonnucci skickade en passning till alla som sjungit ”Football’s coming home” inför finalen.

– Jag har lyssnat på det sedan i onsdags och matchen mot Danmark, och jag tycker synd om dem, men dessvärre för dem så ska pokalen på en trevlig flight till Rom, säger han med en segeröl i handen under sin pressträff efter finalen. 

För nio år sedan förlorade Italien en EM-final med 4-0 mot Spanien

– Jag har väntat på det här och jagat det här ögonblicket sedan 2012, säger han.