Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isländska ilskan – används i propaganda

Isländska EM-truppen
Foto: Gepa Pictures/ Florian Ertl / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Lars Lagerbäck och hans lag
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Det isländska EM-laget används i rasistisk propaganda av xenofoba Danskernas parti.

Nu har det isländska fotbollsförbundet tagit avstånd.

"Vi mår dåligt över att kopplas till hatpropaganda av det här slaget", skriver förbundet på sin hemsida.

Bilden som Danskernes Parti har lagt ut på Facebook har andemeningen att Frankrike borde spela i Afrikanska mästerskapen, inte i EM. För att styrka den här poängen har man valt en bild med tre svarta franska spelare: Moussa Sissoko, Bacary Sagna och Paul Pogba. Man har också valt att sätta "Frankrike" inom citationstecken. Jämte den här bilden har det nationalistiska partiet en bild på Aron Gunnarsson, den isländske lagkaptenen, som ska representera "det riktiga Europa".

Använder Island i propaganda

Så här skriver Danskernes parti jämte bilden.

"Om du inte heller tycker att Europa och Danmark ska förvandlas till en afrikansk bakgård, så registrera din mail på www.stemdansk.dk så att Danskernes parti kan ställa upp i valet till Folketinget", skriver partiet.

"Ett hemskt övertramp"

Det isländska fotbollförbundet har reagerat starkt på att Gunnarsson dragits in i kampanjen.

"Mitt i lyckan och stoltheten som råder efter ett fantastiskt EM är det hemskt att stöta på övertrampet som Danskernes parti har stått för", skriver förbundet i ett uttalande på sin hemsida.

"Separatistiska krafter hör inte hemma i fotbollsfamiljen och fotbollsauktoriteterna i Europa har kämpat hårt mot rasismen inom sporten. Kampen är långt ifrån över och vi i förbundet är en del av projektet. I EM fick Island och islänningarna världens respekt på grund av vår positiva attityd, och förbundet mår dåligt över att kopplas till hatpropaganda av det här slaget."