Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Island stundtals mer populära än Sverige

Foto: Bpi/Rex/Shutterstock / BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: Daniel Malmberg / DANIEL MALMBERG/IBL IBL/ALL OVER PRESS
Foto: Prosports/Rex/Shutterstock / PROSPORTS/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Det svenska landslagets prestationer i EM imponerade inte på någon.

Islänningarnas prestationer har blivit desto mer hyllade. Och faktum är att nu visar det sig att tittarintresset i Sverige stundtals har varit större för Island än det egna landslaget.

– Vi hade det på känn före EM, säger SVT:s projektledare för EM, Marcus Törngren.

Den första halvleken mellan Island och Frankrike sändes i SVT på söndagskvällen. Den sågs av i snitt 2 559 000 svenska tv-tittare, enligt SVT själva.

Detta jämförs med de i snitt 2 296 000 personer som såg den mest populära halvleken av Sveriges mästerskap när man i gruppspelet mötte Italien. Det är även jämförbart med de 1 590 000 som såg kvartsfinalen mellan Tyskland och Italien i TV4 på lördagskvällen.

– Svenska folket har verkligen tagit det isländska laget till sitt hjärta, speciellt efter att Sverige åkte ut, säger Marcus Törngren till SVT Sport.

– Vi hade det på känn före EM och det känns extra kul att vi kunde visa lagets samtliga matcher i grupp- och slutspelet. För de som inte fått nog finns nu dessutom en fantastisk dokumentär om lagets resa till EM.

Storslaget välkomnande efter uttåget

Det isländska landslaget förlorade kvartsfinalen mot Frankrike med 5-2, och landar under måndagskvällen hemma på Island där man har förberett ett storslaget välkomnande för spelarna och ledarna.

Lars Lagerbäck gjorde under i och med matchen mot Frankrike under söndagskvällen sin sista match som Islands förbundskapten, och kommer att hyllas enormt för sina framgångar med det isländska landslaget under EM.