Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isak: ”Man blir lite smickrad ibland”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Alexander Isak är en av EM:s hetaste spelare.

Arsenal, Chelsea och Liverpool uppges följa svensken – som har en prislapp på 700 miljoner kronor.

Hur tacklar Isak själv hysterin?

– Man blir lite smickrad ibland, säger han.

Alexander Isak, 21, har en strålande säsong bakom sig med Real Sociedad i La Liga. Landslagsanfallaren har noterats för 17 ligamål och har dessutom inlett EM starkt med Sverige. Nu kopplas Isak ihop med några av Europas största klubbar. 

Två EM-matcher in står Isak på noll gjorda mål, men han hade soloaktioner mot såväl Spanien som Slovakien som fångade världens uppmärksamhet. Engelska Metro har rapporterat att Isak följs av Arsenal och Chelsea. Dessutom har Mundo Deportivo rapporterat att Isak är Real Madrids tredjeval efter Erling Haaland och Kylian Mbappé.

Så mycket är Isak värd

Men smakar det så kostar det.

För den klubb som vill köpa loss Isak kommer det enligt AS kosta omkring 700 miljoner kronor. Det är vad svenskens utköpsklausul ligger på. Bakom kulisserna, under ett brinnande EM, har Dortmund och Real Sociedad gjort en deal. Klubbarna har enats om att ta bort Dortmunds återköpsklausul på 300 miljoner kronor.

Enligt Mundo Deportivo betalade Real Sociedad tre-fyra miljoner euro för att ta bort återköpsklausueln.

– Vi har kommit överens med Real Sociedad att ta bort återköpsklausulen, säger Dortmunds sportchef Michael Zorc till tidningen Ruhr Nachrichten utan att gå in på mer detaljer.

Alexander Isak under måndagens presskonferens.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Den spanska klubbens president Jokin Aperribay hoppas få behålla sin guldklimp.

– Isak stannar. Vi vill att han ska stanna, säger Aperribay till Marca.

Predrag Mijatovic var med och gjorde övergången när Isak värvades till Real Sociedad och han är en av personerna som representerar spelaren. I en intervju med noticias de Gipuzkoa förklarar Mijatovic att landslagsanfallaren mycket väl kan stanna kvar i klubben.

– Det hade varit väldigt bra för honom att stanna i Real Sociedad i åtminstone ett år till, säger han och kommenterar Isaks stekheta EM-form som han visar upp.

– Jag är inte ett dugg överraskad över Isaks form. EM är den bästa turneringen för alla spelare, i synnerhet unga, att visa upp sig från sin bästa sida. Nu känner i princip alla till honom. Jag tror inte det här är negativt för ”La Real”. Isak är glad över att spela för klubben.

Isak själv är som vanligt lugn och funderar inte på skriverierna.

– Det är inget som påverkar på ett negativt sätt heller. Det är inte första gången i min karriär där det har skrivits om andra klubbar än den jag spelar i. Det har inte varit ett problem tidigare, det är inget problem nu, säger han.

Vad säger du om EM som skyltfönster?

– Det blir en annan typ av scen än när man spelar i klubblaget. Nu är det en match i hela Europa som spelas och man får mycket uppmärksamhet. Då kommer det skrivas mer.

”Ofta är det ett kvitto”

Isak fortsätter:

– Man blir lite smickrad ibland (att läsa om intresset). Det är positivt. Ofta är det ett kvitto på att man gjort något bra. I många lägen är ett intresse från en klubb inget som betyder så mycket. Många kan vara intresserade utan att det händer något. Man får ta det med en nypa salt och fortsätta göra det man är bra på.

Har prislappen tickat upp efter dina insatser i EM?

– (skratt) Du får ringa Transfermarkt och fråga, säger Isak och syftar på sajten som uppskattar olika spelares marknadsvärde.

Två matcher in i EM är Isak alltjämt mållös trots fina prestationer.

– De här två matcherna har jag fått mycket yta att dribbla på och det har gått väldigt bra. Andra matcher ser annorlunda ut, de här två matcherna har det flutit på. Jag har fortsatt med det. Sedan vill man att chanserna leder till mål eller assist, så det är klart. Man vill göra mål, men vinner laget och vi gör det bra som lag kan man leva med det.


LÄS MER: Dejan Kulusevski om festfilmen: ”Hade kunnat vara mer försiktig”

LÄS MER: Mattias Svanberg stoppades: ”Jag hade ångest då”

LÄS MER: Stjärnornas lyxliv i Sverige – mångmiljonhus och privatjet 

Dyraste övergångarna med svenskar:

1. Zlatan Ibrahimovic 2009 Inter till Barcelona - 879 miljoner kronor


2. Dejan Kulusevski 2020 Atalanta till Juventus - 443 miljoner kronor


3. Victor Lindelöf 2017 Benfica till Manchester United - 443 miljoner kronor


4. Zlatan Ibrahimovic 2006 Juventus till Inter - 314 miljoner kronor


5. Zlatan Ibrahimovic 2011 Barcelona till Milan - 304 miljoner kronor


6. Zlatan Ibrahimovic 2012 Milan till PSG - 266 miljoner kronor


7. Zlatan Ibrahimovic 2004 Ajax till Juventus - 202 miljoner kronor


8. Alexander Isak 2019 Dortmund till Real Sociedad - 190 miljoner kronor


9. Johan Elmander 2008 Toulouse till Bolton - 159 miljoner kronor


10. Marcus Berg 2009 Groningen till Hamburg - 127 miljoner kronor


MISSA INTE! Nu finns SportExpressen på TikTok – få bästa klippen från EM direkt här