Lämnade efter 9-åriga dotterns tragiska död

Robert Moreno.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Luis Enrique.
Foto: ALBERTO ESTEVEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fernando Hierro.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Julen Lopetegui.
Foto: EMILIO NARANJO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fyra förbundskaptener på ett år.
En som förhandlade bakom ryggen på förbundet, ett spelaruppror, en teknisk direktör från förbundet som floppade, en familjetragedi som fortfarande skakar truppen och till sist en 47-årig doldis som tog över.

Robert Moreno kunde skriva en bok om 4-4-2. Nu är frågan om han kan ta Spanien in i en ny storhetstid.

Det är en dag till VM-premiären i Ryssland 2018 och två dagar kvar till Spaniens första VM-match. 

Laget har lämnat två fiaskoartade mästerskap bakom sig och Julen Lopeteguis lagbygge ser spännande ut. Förbundskaptenen kom in efter EM 2016 och bröt med flera av spelarna och framför allt med spelsättet som tog landet till tre raka mästerskapssegrar mellan 2008 och 2012. 

Det förde laget till 28 av 30 möjliga poäng i kvalet och inför en VM-turnering där Spanien återigen gäller som en av favoriterna har förbundskaptenen precis förlängt sitt kontrakt.

Men nu börjar ryktena komma. Zinedine Zidane har avgått som tränare för Real Madrid och ”Los Blancos” söker en ersättare. Kan det bli...? Ja, det kan vara Julen Lopetegui som tar över. 

Det blir Lopetegui som tar över, men han informerar aldrig det spanska fotbollsförbundet. Det får förbundsledningen att se rött. Förbundspresidenten Luis Rubiales vill sparka förbundskaptenen men spelarna vädjar om att få behålla honom över VM. Framför allt försöker Andrés Iniesta och Sergio Ramos övertyga ledningen.

– Det här är ingen klubb, vi har kommit hit för att vinna ett VM. Allt detta skadar oss. Om du är sårad, svälj stoltheten och låt oss spela, säger spelarna enligt Marca-journalisten Miguel Ángel Toribio

Rubiales ger inte med sig, vilket får landslagsspelarna att tända till ytterligare. Marca kallar scenerna som utspelar sig på det spanska spelarhotellet för ”ett upplopp”. 

Det blir förbundet som bestämmer.

På en presskonferens två dagar innan premiären mot Portugal berättar förbundsordföranden Luis Rubiales att man sparkar Lopetegui. 

Det blir starten på ett tränarkaos.

Julen Lopeteguis övergång till Real Madrid blev starten på ett spanskt tränarkaos.
Foto: ANDREA COMAS / AP TT NYHETSBYRÅN

Enrique förlorade sin dotter

Den förre storspelaren och dåvarande förbundssportchefen Fernando Hierro klev ner på tränarbänken under VM men hade ingen framgång alls. Spanien lyckades bara besegra Iran med 1-0 i VM och Fernando Hierro blev inte långvarig på tränarbänken. Strax efter VM hittade Spanien en permanent tränarlösning.

– Vi har kommit överens om att kontraktera Luis Enrique som förbundskapten över de kommande två åren, berättade förbundsordföranden Luis Rubiales i början av juli 2018.

Luis Enrique inledde med fina segrar i Nations League under hösten. Laget vann mot VM-semifinalisten England på bortaplan och krossade finalisten Kroatien med hela 6-0. Därefter kom ett par förluster, men till EM-kvalet var Spanien i alla fall på banan igen.

Då kom nästa smäll.

Efter bara en EM-kvalmatch lämnade Luis Enrique återbud till matchen mot Malta i mars – på grund av ”starka familjeskäl”. ”Vi ber om respekt för hans integritet”, skrev fotbollsförbundet på Twitter.

Istället tog hans assistent Robert Moreno över tillfälligt men till slut presenterades han också som Enriques efterträdare som spansk förbundskapten.

– Känslan är bitterljuv dag. Det var inte så här jag trodde jag skulle bli förbundskapten. Nu ska vi försöka förvalta vad vi påbörjat, sa Moreno på en presskonferens. 

Efter en tid av rykten kom till sist förklaringen till Enriques avsked från landslaget i slutet av augusti när han lämnade ett tragiskt besked på Twitter.

”Vår dotter Xana gick bort i eftermiddags, nio år gammal, efter fem månaders intensiv kamp mot osteosarkom. Vi tackar för all den kärlek och det stöd som visats oss under dessa månader, skrev Luis Enrique.

Luis Enrique firar Champions League-segern 2015 tillsammans med sin dotter.
Foto: MICHAEL PROBST / AP

”Vänner går före vilket projekt du än har”

Vem hade då tagit över när Enrique försvann? Från och med matchen mot Malta i våras har en oprövad 47-åring suttit på Spaniens tränarbänk. 

Robert Moreno hade följt efter Luis Enrique till Roma, Celta Vigo och Barcelona innan det var dags att följa med också till det spanska landslaget.

Moreno hade jobbat med att scouta och analysera motståndet åt Enrique. Han anses vara en av pionjärerna när det handlar om videoanalys i spansk fotboll och har skrivit boken ”Mi receta del 4-4-2” - ”Mitt 4-4-2-recept”.

Men själv ser han sig framför allt som en vän till Luis Enrique.

– Jag tycker att vänner går före vilket projekt du än har i livet. Om de inte gör det tycker jag att man förlorar något som människa, sa Robert Moreno på en presskonferens när det hade stått klart sedan en tid att han skulle leda Spanien framåt.

Han fortsatte:

– Om det kommer en tid då han (Enrique) bestämmer sig för att han har lust att komma tillbaka som tränare kan han räkna med oss och prata med oss. Jag skulle vara den förste som blev glad över att ta ett steg åt sidan och jobba med honom igen.

Men Enrique har inte kommit tillbaka och Robert Moreno står nu själv som frontfigur när laget ska ta poäng mot Sverige efter poängtappet mot Norge.

– Vi ska försöka vinna i Sverige och ta 28 av 30 poäng. Norge var starka. Matcherna blir galna när det är ett lag som inte har något att förlora, det var det som hände mot Norge, sa Moreno enligt AS.

Oavsett om avancemanget blir klart mot Sverige eller senare står Moreno inför sin största uppgift hittills. Att ta Spanien in i en ny storhetstid.

Robert Moreno tar plats längst fram vid podiet under presskonferenserna numera.
Foto: EMILIO NARANJO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN