Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Inhoppet är klass – han är fenomenal!”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

SANKT PETERSBURG. Gruppsegern är ett faktum efter Sveriges seger över Polen med 3-2. Här är getingbetygen på de svenska landslagsspelarna.

Robin Olsen (mv) -

”Stolparna var mina bästa vänner”. Det sa Leif ”Honken” Holmqvist en gång i tiden och efter Robert Lewandowskis två ribbträffar i första halvlek kan man förstå Olsens känsla även om det var ribban den här gången. Olsen gör en stark insats. Boxar undan inlägg, leder försvaret med pondus och gör en fin räddning på Piotr Zielinski och Grzegorz Krychowiak skott. Kan inte lastas för Polens mål. Mästerskapets bästa målvakt just nu? Mycket talar för det.

--

Mikael Lustig (UT 68) -

Lustig gör en av sina bättre landskamper den senaste tiden. Vågar kliva fram offensivt och ligger också bakom 1-0-målet. Vacker passning upp till Isak som leder till Forsbergs mål. Involverad i passningsspelet och försöker sätta upp anfallarna med djupledsbollar vilket fick det polska försvaret att jobba. Lite väl passiv när Lewandowski curlar in reduceringen.

Victor Nilsson Lindelöf -

Gör en stabil och bra första halvlek. Positionssäker hela första halvlek och leder försvaret. Tveksamt agerande dock när Lewandowski får nicka i ribban ostört. Får slita i andra halvlek, precis som hela svenska försvaret, men går bort sig fatalt på Polens 2-2.

Marcus Danielson -

En jätte i det svenska försvaret i första halvlek. Vinner alla nickdueller i straffområdet och håller Lewandowski i schack de gånger han ställs på prov. Går bort sig totalt på Lewandowskis kvitteringsmål när han och ”Vigge” går på samma boll och lämnar anfallaren bakom sig. 

Ludwig Augustinsson -

”Ludde” agerar stabilt på sin vänsterkant. Släpper inte till något och kliver fram offensivt när tillfället ges utan att riskera något. Värderar situationerna bra både i positionsspelet och när polackerna utmanar en mot en.

--

Sebastian Larsson (K) -

Tar ett jättejobb både offensivt och defensivt. Håller bra koll på högerkanten tillsammans med Lustig och vågar trycka på framåt. Får slita mer defensivt än offensivt med tanke på matchbilden men gör det bra och laget vet alltid vad man får av ”Seb”. En tränares dröm.

Albin Ekdal -

Tillbaka i gammalt gott slag! Ekdal står för en stark insats. Agerar rutinerat, sliter och visar hjärta. Går in i dueller och varje aktion osar smartness. Drar ett jättelass defensivt och läser spelet föredömligt genom att vara steget före och stoppa kontringar.

Kristoffer Olsson -

Gör sin bästa match i EM så här långt. Betydligt bättre i spelet och hittar fram med sina passningar och tar ett uppoffrande jobb defensivt. Bra samarbete med Ekdal genomgående. 

Emil Forsberg (UT 78) -

Som han lyser nu Forsberg! Smart löpning och håller sig nära Isak vilket gör att han kan snappa upp bollen och med ett kliniskt vänsteravslut sätta 1-0. Hittar mellanytan flera gånger om i matchen och spelar smart. Håller sig framme efter Dejan Kulusevskis fenomenala förarbete och gör 2-0. Forsberg har fyra mål på tre matcher i Sankt Petersburg. Det är nog dags att börja kalla den här staden för Sankt Emilsburg. Avgörande. Igen.

--

Robin Quaison (UT 55) -

Absolut inget fel på Quaisons arbetsinsats. Löper kopiöst och pressar de polska försvararna. Var nära att bli helt fri men Isaks passning nådde inte fram. Får precis som Isak inte särskilt mycket att jobba med efter den inledande kvarten som var stark. Nära att göra mål i andra halvlek, efter en fin passning och dribblingsaktion, men Wojciech Szczęsny räddade.

Alexander Isak (UT 68) -

Fortsätter på den inslagna vägen. Ligger bakom Sveriges 1-0 när han tar ned Lustigs passning med bröstet, innan han tar smällen från den polska försvararen, samtidigt som Forsberg snor åt sig bollen och gör mål. Var också nära att frispela Quaison efter en vacker aktion. Lider i första halvlek, efter Sveriges starka kvart, av att laget inte har något eget spel.

INHOPPARE:

Dejan Kulusevski (IN 55) -

Ersätter Robin Quaison och kommer in med energi direkt och gör avtryck. Förarbetet till Emil Forsbergs 2-0 är fenomenalt. Driver bollen i hög fart, tar sig in centralt och tajmar passningen perfekt i steget. Sätter upp Claesson till avgörandet, 3-2. Klass-inhopp.


Emil Krafth (IN 68) - betygsätts inte

Marcus Berg (IN 68) - betygsätts inte

Viktor Claesson (IN 78) - betygsätts inte