Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan: ”Ses som andra klassens medborgare”

Danmark väntas få massivt stöd även under åttondelsfinalen i Amsterdam.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / RITZAU TT NYHETSBYRÅN
Wales storstjärna Gareth Bale.
Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA

De walesiska fansen stoppas helt – de danska supportrarna tillåts göra en blixtvisit.

Med stöd från över 4 000 röster kommer Danmark i praktiken spela på hemmaplan i Amsterdam i EM-åttondelsfinalen.

– Vi ses som andra klassens medborgare, säger Vince Alm, ordförande för Wales supporterförening.

De svenska supportrarna nekas inresa till Glasgow för att stötta Sverige när Ukraina väntar i EM-åttondelsfinalen på tisdag, men de blågula fansen är inte ensamma om att drabbas av reserestriktioner på grund av pandemin.

Walesiska supportrar får inte resa in till Nederländerna för att stötta sitt landslag när Danmark väntar i åttondelsfinalen på Johan Cruijff Arena i Amsterdam. Detta eftersom Nederländerna inte klassar Storbritannien som ett säkert land utifrån ett smittoperspektiv.

I Nederländerna i tolv timmar

Det gör inte heller Danmark, men danskarna har hittat ett kryphål. Om de rödvita supportrarna endast uppehåller sig i Nederländerna i maximalt tolv timmar kan de se åttondelsfinalen på plats.

– Man kan gå på fotboll, men man ska planera sin resa noggrant för att inte riskera sitta i karantän på ett hotell, sade Erik Brøgger, direktör på utrikesdepartementets medborgarservice, tidigare i veckan, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Arenan i Amsterdam kommer att ta in runt 16 000 åskådare – ungefär en tredjedel av kapaciteten – och över 4 400 av dem kommer att vara danskar. Förutom sin tilldelade kvot har danskar köpt en en stor del av de biljetter som Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) har ute till allmän försäljning.

Dessutom har Danmark fått återlämnade biljetter från andra nationaliteter – det vill säga även de walesiska biljetterna.

– Det är väldigt, väldigt tråkigt att vi inte fick veta detta redan i början av den här turneringen, säger Vince Alm, ordförande för Wales landslagssupporterförening, till BBC Wales.

Gett danskarna vingar

Han anser att det blir orättvist rent sportsligt.

– Jag anser att Uefa borde ha tittat på de olika arenorna och sett till att det hade varit på lika villkor, säger Vince Alm.

Det danska landslaget har redan haft gott om stöd på sina matcher. Danmark spelade ju samtliga sina tre gruppspelsmatcher hemma på Parken i Köpenhamn.

– Jag har varit superlycklig över den uppbackningen och jag vet att den har bidragit till att ge oss vingar, säger förbundskaptenen Kasper Hjulmand.