Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan mot SVT – efter bråket på EM-läktaren

SVT:s EM-studio.
Foto: SVT
Fansen flyr på läktaren.
Foto: Bpi/Rex/Shutterstock / BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Ett stort bråk utbröt på läktarna mellan hundratals fotbollssupportrar efter Englands möte med Ryssland.

Samtidigt rapporterade EM-studion i SVT – ingenting.

Och fick svidande kritik på twitter för att man inte berättade vad som skedde.

– Vi önskar att vi hade varit lite snabbare men inte mycket snabbare, säger publiceringschefen Patric Hamsch.

Englands EM-premiär mot Ryssland slutade i en läktarskandal.

I tre dagar inför matchen hade engelska och ryska "fotbollssupportrar" bråkat i Marseille. Så sent som under lördagen drabbade ett hundratal supportrar samman inför matchen där minst 16 personer skadades – en med livshotande skador och ytterligare tre med allvarliga skador.

Matchen genomfördes utan större problem på läktarna fram tills de sista minuterna av matchen.

Med ungefär tio minuter kvar smällde det till på läktarna – ett misstänkt knallskott – och efter slutsignal utbröt oroligheter. Flera utsända journalister rapporterade om att ett hundratal ryska huliganer bröt en säkerhetsspärr på läktarna och gick till attack på de engelska supportrarna.

På bilder och videoklipp syns hur engelska och franska fotbollssupportrar flyr i panik. BBC:s politiska korrespondent på plats på Stade Velodrome, Nick Eardly, rapporterade på twitter:

"Jag har aldrig sett något liknande på en fotbollsarena. Panik bland de engelska fansen".

"Fruktansvärt tråkigt"

Expressens utsände, Robert Börjesson, rapporterade om "otäcka scener nu när engelska fans jagas av ryska på läktaren".

Samtidigt rapporterade sändande kanalen SVT – ingenting. Det dröjde över 20 minuter innan uppgifterna nämndes för första gången i SVT. Då konstaterade André Pops:

– Det ska även ha varit oroligt efter matchen. Det rapporteras även om bråk efter slutsignal. Vi återkommer så fort vi har fler uppgifter, säger han.

Samtidigt gick SVT ut på twitter och förklarade att man inväntade fler uppgifter innan man gick ut med några uppgifter i sändning. Därefter hänvisade man till sin rapportering på SVT:s sportsajt.

Efter sändningen förklarar SVT:s publiceringschef Patric Hamsch:

– Vi ville få uppgifterna om vad som hände på läktarna bekräftade innan vi ville publicera. För att få det så dröjde det ett antal minuter innan vi började rapportera, säger han till SportExpressen.

"Hade velat vara lite snabbare"

Det dröjde ungefär 20 minuter och folk litar på att ni ska rapportera om vad som händer. Hur ser du på kritiken? 

– Det är absolut viktigt för oss att vara snabba. Men också att vara korrekta. Det betyder ibland att det dröjer lite extra. Jag såg också kritiken och bilderna på twitter. Men man vet inte exakt vad man ser och vad man vill visa. Vi önskar att vi hade varit lite snabbare. Men inte mycket snabbare.

Du tycker att ni gjorde rätt som avvaktade så länge?

– Ja, det tycker jag. Vi gjorde rätt. Vi måste kunna stå för det vi berättar och veta vad det är som har hänt. Vi behövde en sådan process innan vi publicerade.

Problemet var, enligt Patric Hamsch, att Uefa i sin produktion som SVT tar del av inte visade några tydliga bilder om vad som hände på läktarna.

– Vi har inte hittat några sådana bilder. De bilderna finns inte i produktionen, säger han.

– Men det finns ingen reglering som hindrar oss från att sända om vad som hände på läktaren. Om det hade funnits bilder via Uefa om vad som hade hänt, och vi hade känt oss trygga med en publicering, så hade vi kunnat visa de bilderna. Men vi har inte hittat några sådana bilder. De finns inte i produktionen.

Hade ni inte kunnat snappa upp det med egen kamera?

– Jo, om vi hade stått där med en kamera. Om vi hade haft egen personal på plats så är det också reglerat på plats vad den fotografen får göra och inte får göra.

Borde ni inte ha haft det?

– När det väl händer så har vi personal på plats men kommentatorerna lämnade innan det hade hänt. Vår reporter på plats (Björn Nordling) var nere i katakomberna för att göra intervjuer efter match och såg inte det här själv. Det komplicerade hela situationen och gjorde att vi inte kände oss trygga med en publicering.

"Fruktansvärt tråkigt"

Borde inte någon ha stannat kvar för att rapportera om det?

– Nej. För oss är flera saker viktiga – en är säkerheten. I det här fallet var det korrekt hanterat av vårt kommentatorspar att åka. Sedan behöver vi jobba för att få intervjuer. Och då blir man tvungen att stå nere i katakomberna.

SVT:s kommentator under matchen, Chris Härenstam, lämnade arenan direkt efter slutsignal tillsammans med sin kollega – experten Glenn Strömberg.

– Vi tog i princip av oss hörlurarna och lämnade direkt efter slutsignal. Vi gör alltid så för att undvika köer och stök. Jag hann inte uppfatta något av bråket förrän att jag kom till hotellrummet och läste i kapp. Det är fruktansvärt tråkigt, säger Härenstam till SportExpressen.


https://twitter.com/SVTSport/status/741738256975450113

https://twitter.com/SVTAnja/status/741743323182944256

https://twitter.com/linushugosson/status/741740582272393216

https://twitter.com/rutte/status/741738276835495938

https://twitter.com/AndyBengt/status/741738716138504192