Hyllningen: ”Spelar sin bästa fotboll nu”

Robin Olsen under matchen mot Polen.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA
Olsen har haft en stark start på EM.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Olsen under matchen mot Polen.
Foto: TASS / STANISLAV KRASILNIKOV/TASS/SIPA SIPA USA

GÖTEBORG. Tufft i klubblaget men i landslaget briljerar Robin Olsen.

– Robin spelar sin bästa fotboll nu, säger landslagets målvaktstränare Maths Elfvendal.

Målvakten själv tycker att han stått för ett starkt EM.

– Det har nog inte känts så här bra innan, säger landslagskeepern.

Sverige är klara gruppsegrare och på tisdag väntar en åttondelsfinal mot Ukraina i Glasgow. En av lagets bästa spelare i gruppspelet har varit Robin Olsen som visat prov på stark form. I premiären mot Spanien räddade han Sverige med flera kvalificerade räddningar.

Efter matchen i Sevilla belönades Olsen med maxbetyget fem getingar av SportExpressen. Olsen stod för en stark insats mot Slovakien och i den sista gruppspelsmatchen mot Polen sattes landslagsmålvakten på prov flera gånger om. Men Olsen svarade upp starkt.

Hyllas av tränaren

Olsen ligger i skrivande stund på en delad niondeplats över målvakter som har flest antal räddningar i EM-turneringen så här långt - totalt tio stycken. Landslagets målvaktstränare Maths Elfvendal tycker att Olsen visat upp sig från sin allra bästa sida.

– Robin spelar sin bästa fotboll nu, det ser man på träning och match. Målvaktsspel handlar om att prestera över tid, säger Elfvendal.

Olsen om sina inledande tre matcher i EM:

– Det var en tuff match mot Spanien, då var det mycket att göra. Efter den matchen kände jag att vi var med i turneringen. Sedan har det flutit på, sett till min egen prestation är jag nöjd. Tittar man på hela laget också, att vinna gruppen här nu är jag otroligt stolt över.

”Inte vikt ned mig”

Varför går det så bra i landslaget men lite tuffare i klubblaget?

– Jag vet faktiskt inte. Jag vet inte. Man spelar inte med landslaget jätteofta men du spelar vecka ut och vecka in med klubblaget men jag vill spela bra i varenda match jag spelar och det kommer jag sträva efter i fortsättningen också.

Målvakten pekar på förlägret i Båstad som en viktig period.

– Då kände jag mig väl förberedd även fast jag inte spelade de sista månaderna i Everton. Det var en stor morot för mig med mästerskap till sommaren. Det var enkelt att träna då och hålla formen uppe. Sedan fick jag två träningsmatcher inför mästerskapet, det betydde också mycket. Mot just Polen, de slog otroligt mycket inlägg.

Förutom det, kan du peka på något annat som varit en nyckel?

– Jag känner mig i otroligt bra form. Det har nog inte känts så här bra innan. Jag kom hit med bra självförtroende, jag spelade inte de sista månaderna i Everton, men formen har känts väldigt bra. Det är all träning jag har lagt ned. Jag har inte vikt ned mig, jag har gått ut och kört hundraprocent.


LÄS MER: Dejan Kulusevski om festfilmen: ”Hade kunnat vara mer försiktig”

LÄS MER: Mattias Svanberg stoppades: ”Jag hade ångest då”

LÄS MER: Här är klubbarna som jagar Alexander Isak