Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllningar på Island till spelare och ledare

Foto: Ruv.is
Foto: Ruv.is
Foto: Ruv.is

De isländska hjältarna är hemma.

Runt 20.00 svensk tid landade det isländska landslaget med Lars Lagerbäck på Keflaviks flygplats.

– Vi kan fira i flera dagar, säger Lars Lagerbäck till Ruv.is.

EM i Frankrike blev Islands första stora mästerskap någonsin. Men Lars Lagerbäcks manskap var inte på plats i Frankrike för att se och lära.

Tvärtom så var det de som lärde ut några läxor.

Stjärnspäckade Portugal var det första laget som gick på pumpen mot det solida isländska laget, men den största skrällen kom när Island slog ut England i åttondelsfinalen.

Ordern till piloten

Men mot Frankrike i kvartsfinalen tog sagan slut då Island förlorade med 5-2.

På måndagskvällen återvände de till Reykjavik där de förväntas få en enormt mottagande. Strax innan 20.00 svensk tid så flög de in över huvudstaden. Enligt Ruv.is så fick piloten order om att flyga lågt över Reykjavik så att stadens invånare skulle förstå att de var på väg.

Sen när de landade så stod brandkåren redo och sprutade vatten över planet i en båge för att välkomna de hem.

Därefter väntade en busskortege in till centrala Reykjavik. När de landade med bussen var Lars Lagerbäck tagen av vad han sett.

– Nu när vi kom hit så var det många människor längs vägarna, att få se det så här - det är fantastiskt, säger han till Ruv.is.

"Alla har fått en positiv bild"

Lagerbäck fick därefter frågan om varför Island blivit så populär under mästerskapet.

– Det är kanske lite för att vi var en underdog när vi kom till mästerskapet, men sen är det fansen. Alla har fått en så positiv bild av folket och landet, säger han.

Och trots förlusten mot Frankrike så menar Lagerbäck att det isländska laget och folket har all anledning att fira.

– Absolut kan vi det. Det som de här spelarna och ledarna har gjort är fantastiskt i mina ögon. Det är tufft på den här nivån, så vi kan fira i flera dagar.

Vid den stora hyllningsceremonin vid Arnarhóll, en kulle i centrala Reykjavik, klev Lasse Lagerbäck upp på scenen och höll ett kort avskedstal.

När hans namn ropades upp möttes han av ett enormt jubel, och då passade han på att hylla tillbaka innan han tackade för sig.

– Det jag har sett här i dag är kanske ännu mer imponerande än 80 000 i Paris så ni är absolut fantastiska med det stödet ni ger oss. Tack så mycket för mig!