Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Isak hyllas utomlands: ”Exceptionell talang”

Alexander Isak hyllades stort efter Sveriges seger mot Slovakien
Alexander Isak låg bakom Sveriges seger mot Slovakien.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Efteråt utsågs han till matchens lirare.
Foto: UEFA.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

SANKT PETERSBURG/STOCKHOLM. Emil Forsberg avgjorde – men ännu en gång var det en viss anfallare som stod i fokus.

Matchens lirare Alexander Isak lyckades med fler dribblingar än någon annan spelare gjort hittills i EM och hyllades stort efter Sveriges seger mot Slovakien.

”Exceptionell talang”, skriver den tidigare storspelaren Gary Lineker på Twitter.

Alexander Isak själv var rörd efter matchen.

– Innan det här mästerskapet har jag försökt förklara hur det känns att representera Sverige och jag har haft helt fel, säger Isak i SVT.

Alexander Isak fick beröm efter Sveriges 0-0-match mot Spanien och även mot Slovakien var han ett av Blågults största hot.

Han var nära att ge Sverige ledningen två gånger om i den andra halvleken. Först med en nick tätt över ribban och därefter med en lång dribblingsräd och ett skott som målvakten Martin Dúbravka hann ner och räddade vid sin högra stolpe.

När Sverige till sist tog ledningen var Alexander Isak en av huvudpersonerna. Han spelade fram bollen till Robin Quaison som fälldes av Martin Dúbravka, vilket gjorde att Emil Forsberg kunde ge Sverige ledningen från straffpunkten.

Sverige vann – Isak hyllas

Alexander Isak hann med ännu en lyckad dribblingsräd innan domaren blåste av i Sveriges 1-0-seger. Han var nöjd med sin insats på presskonferensen efter matchen.

– Det var ganska tufft i första halvlek och stundtals lyckades vi spela och komma upp i plan utan att få målchanser. Sista 10-20 i första halvlek hamnar vi lågt. I halvlek var vi överens om att höja tempot och energin. Då skapade vi chanser och har chanser för att vinna med mer än 1-0, säger Isak.

Isak tycker att det är stort att spela EM för Sverige.

– Jag känner en otrolig stolthet över att få representera Sverige i ett mästerskap. Jag har startat på ett bra sätt. Det enda som saknas är målet men det kommer. Laget och mitt eget spel funkar så det är jättekul.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson var mäkta imponerad av Alexander Isak efter matchen.

– Han har egenskaper som är av högsta internationella snitt och betyder mycket för oss. Han är ung pojke fortfarande och han kan bli ännu bättre, säger Andersson.

Han fortsätter sedan:

– Han gör en väldigt stark andra halvlek. Det är ofta så där som anfallare. Man måste ha något att jobba med, det Alexander gör bra är att han driver loss och flyttar boll. Det är imponerande från en så ung spelare att spela på det sättet.

Alexander Isaks match fick även flera profiler att imponeras. Bland annat den tidigare storspelaren Gary Lineker.

”Jag tror inte att det finns mycket tvivel om att Alexander Isak kommer dra till sig mycket uppmärksamhet från klubbar runtom i Europa”, skriver Lineker på Twitter och konstaterar:

”Exceptionell talang.”

”Alexander Isak är genialisk”

Emil Forsberg var imponerad av sin lagkamrat efter matchen.

– Jag är glad och stolt. Han sitter här bredvid mig nu och jag kanske inte ska säga för mycket positivt (skratt). Jag satt på presskonferensen med honom i Göteborg och då sa jag att han är så pass duktig och kan göra saker själv vilket vi såg i dag när han dribblade fem spelare och kom till avslut, säer Forsberg och fortsätter:

– Det är viktigt att ha såna spelare i ett mästerskap som har det och Isak är fortfarande 21 år. Han har en fantastisk karriär framför sig och vi alla är glada att det har börjat så bra nu och nu ska han bara få göra sitt mål också.

Ola Toivonen var höll inte heller igen med orden i SVT:s studio.

– Herregud vilken spelare. Steget, touchen, speeden. Hela hans koordination i kroppen är något jag inte har sett i svensk fotboll på väldigt länge, säger Toivonen om Isak. 

– Det känns som att han spelar i ett helt annat tempo när han sätter fart. 

Den norske journalisten Jonas Giaver gillar också vad han såg.

”Det är ganska tydligt att Erling Braut Haaland är Skandinaviens bäste anfallare. Men det är lika klart att nummer två på listan är Alexander Isak”, skriver han.

Den spanske journalisten Adrián Blanco skriver på Twitter att Alexander Isaks spel ”har allt”:

”Allt detta med en känslighet hos en spelare som urskiljer sig mycket från resten”, skriver Blanco.

”Alexander Isak är genialisk”, skriver Radio Marcas Miguel Quintana.

Även den franska fotbollssajten So Foot hyllar Isak.

”Isaks marknadsvärde ökade med ytterligare 20 miljoner euro”, skriver sajten.

Alexander Isaks fina match syntes även i statistiken. Statistikbyrån OptaJoe skriver att Isaks sex lyckade dribblingar i matchen är rekord för en spelare hittills i EM. Dessutom fick han priset som matchens lirare från Uefa.

https://twitter.com/EURO2020/status/1405905676354965505

Glödjevrålet efter Sveriges seger

Philip Gadd tar tempen på fansens feststämning efter segern