Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här "straffas" han med nakenlek på träningen

EM-målvakten Johan Wiland förlorade en lekövning på träningen. Då fick han dra ner byxorna som straff och utsättas för prickskjutning.

Blågults lek – dagen efter EM-fiaskot mot Ukraina – får skarp kritik.

– De är otroligt dåliga föredömen, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends.

SportExpressen.se kan i dag visa tv-bilderna på bestraffningen av landslagets Johan Wiland på gårdagens träning i Kiev.

Reservmålvakten förlorade när Sverige spelade "gris", fick dra ner sina byxor – och låta de övriga spelarna försöka pricka honom.

Landslagets presschef Hans Hultman beskriver det som en helt normal lek.

– Det är en lek som spelare gör på olika sätt. Ibland spelar man ål, ibland spelar man örn och ibland spelar man groda. Det var inget särskilt med den här, säger Hultman.

Många upprörda

I dagens pappersupplaga av Expressen får landslagets lek kritik från flera håll.

Bland annat Friends, antimobbningsorganisationen som har namngett Blågults nya nationalarena, och förre JämO Claes Borgström.

– De är ju hjältar för tusentals pojkar och flickor runtom i Sverige och jag tycker inte att de ska signalera att det här är okej, säger generalsekreteraren Lars Arrhenius.

– Det är det här som pågår i skolor och idrottsklubbar, att man använder sig av den här typen av "lekar", men det är ju också barn som utsätts i de situationerna.

Samtidigt tonar flera tidigare landslagsspelare ner allvaret i det inträffade.

– Jag förstår att det kan uppfattas som en slags mobbning. Men det är det absolut inte, säger VM-hjälten Thomas Ravelli.


LÄS HELA STORYN I EXPRESSENS PAPPERSUPPLAGA!


SE TV-KLIPPET HÄR!

Svenska fotbollförbundets värderingar

• Verksamheten skall utgå ifrån delaktighet, engagemang, trovärdighet, kreativitet och drivas enligt demokratiska principer.

• Vi skall visa öppenhet och respekt för människors lika värde samt motverka rasism och all annan diskriminering och alla våra medlemsföreningar ska behandlas lika.

• För att fotbollen även i fortsättningen skall vara den största och ledande idrotten krävs engagemang såväl inom den egna verksamheten som i idrotts- rörelsen och samhället i övrigt.

• Vi skall ha god balans mellan kontinuitet och förnyelse och våra beslut skall vara väl förankrade.

• Fotbollen är folkets idrott, vilken bygger på det ideella ledarskapet och skall präglas av glädje, gemenskap och fair play.

• Fotbollens företrädare skall föregå med gott exempel i etik- och moralfrågor, motverka alla former av diskriminering, våld, fusk samt beivra överträdelser.

• Även vårt internationella arbete skall kännetecknas av våra värderingar.

Källa: Svenska fotbollförbundets strategidokument, 2009-2011