Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är kompisgängen i svenska landslaget

Foto: LUDVIG THUNMAN

GÖTEBORG. Mycket är sig likt under förbundskapten Janne Andersson.

Stommen är i princip intakt - men till laget har ett gäng nya unga debutanter tillkommit till sommarens mästerskap. 

Vilka hänger med vilka och vad gör spelarna på sin lediga tid? SportExpressen reder här ut de olika konstellationerna i landslagstruppen.

– Vi ska vara världsmästare i sammanhållning, säger förbundskaptenen.

Två coronafall har skakat den svenska EM-truppen under de senaste dygnen. Men stämningen i laget är fortfarande väldigt bra.

– Engagemanget i spelargruppen har varit jätteroligt, säger Janne Andersson om träningarna som varit i Göteborg trots omständigheterna.

Och den goda stämningen har varit påtaglig ända sen de första dagarna av EM-förberedelserna. Janne Andersson och landslagsspelarna har gång på gång pratat om hur god stämning det är i truppen och att alla umgås med alla.

Janne Andersson ledord har kort och gott varit: ”vi ska vara världsmästare på gruppsammanhållning” - och på den allra första presskonferensen, efter återsamlingen i Stockholm, höll förbundskaptenen ett nytt brandtal i frågan.

– Vi jobbar med det här varje samling och vi jobbar med hur vi ska ha det tillsammans. Vad ska vi stå för som grupp? Daniel Ekvall pratar med spelarna om hur vi vill uppfattas och hur vi kan hjälpa varandra på olika sätt. Under VM i Ryssland var vi tillsammans i 48 dagar. Ska vi vara tillsammans så tajt i en grupp i 48 dagar i den bubblan och med det trycket som finns utifrån och högprestera i tävlingsmatcher så tror jag de flesta inser att det är bra med en god sammanhållning. Det är något som vi själva kan påverka enormt mycket. Vi kan påverka hur vi har det tillsammans till hundraprocent och då ska vi göra det så bra som möjligt. Därför är mitt mål med det här mästerskapet att vi ska vara världsmästare i sammanhållning. Det är en viktigt att den delen funkar.

Andersson pausar - innan han fortsätter:

– Om man har en dålig dag som spelare då är det viktigt att man går åt sidan och ladda om. Ringa hem, prata med hustrun eller barnen. Är man besviken på speltiden så ska man prata med mig så att man inte slänger energi på olika håll och får någon konstig kultur där vi går omkring i smågrupper. Nej! Putta in energi och pusha varandra oavsett vilken roll du har i spelargruppen eller ledaren! Vi är 26 spelare och det är ovanligt. Det innebär att tre kommer sitta på läktaren och då får man acceptera det, gilla läget och inte gnälla för gör man det skapar man dåliga vibbar. Det finns massvis med frågor kring det här och varför det är viktigt med gruppsammanhållning. Jag är helt övertygad att det är så på alla arbetsplatser och att det är en nyckelfaktor för att man ska vara högpresterande. Här är målet definitivt att vara högpresterande.

***

Spelarstommen är i princip intakt i Janne Anderssons landslag.

Hela 16 av 26 spelare i EM-truppen var med redan när Blågult tillbringade 48 dagar tillsammans under VM i Ryssland när Sverige tog sig till kvartsfinal. Vänskapsrelationerna har stärkts ytterligare på vägen fram till EM och många av kompisgängen i laget är samma.

Alexander Isak i skuggan, Forsberg och Olsen i solen
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Några av de allra första spelarna som checkade in på Scandic Continental i Stockholm när landslaget klev in i EM-bubblan den 2:a juni var MFF-gänget. Den består av Emil Forsberg, Robin Olsen, Pontus Jansson, Filip Helander och Mattias Svanberg som tillkommit sedan han kom med i landslaget.

De fyra första är extra tajt med tanke på alla åren i Blågult.

– Just nu är vi på topp ju! Ställ frågan om några veckor så får du nog inte samma svar, säger en skrattande Pontus Jansson om hur stämningen är just nu mellan dem.

Emil Forsberg bryter in:

– Jag har Bill och Bull bredvid mig, säger han och tittar mot Olsen och Jansson innan han fortsätter. Jag är lite tredje hjulet. Men vi har känt varandra så pass länge nu att skulle det bli att någon av oss har en dålig dag då är de andra där ännu mer och irriterar. Det är så vi gör. Nej, men vi är sjukt bra vänner så det är sällan några problem.

Även Janne Andersson har noterat MFF-gängets dynamik.

– Det är det gamla Malmö-gänget. De sugs till varandra med detsamma när de träffas. Det är roligt att de känner den tillhörigheten i den lilla gruppen men de tillhör ett större sammanhang som de också uppfyller.

Många spelare i MFF-gänget tillhör delvis samma agentstall. 

Till exempel har Jansson, Helander och Svanberg Martin Dahlin som agent medan Forsberg och Olsen har Hasan Cetinkaya.

Stannar vi kvar vid landslagets rutinerade stomme finns en klassisk veteranliga med bästa kompisarna Andreas Granqvist och Sebastian Larsson. Mellan träningarna och matcherna hänger duon gärna i players lounge på spelarhotellet.

– Vi spelar pingis och det finns även tillgång till tv-spel. Det blir mycket kortspel och vi har fått till en väldigt bra players lounge med ett öppet utrymme. Ibland ligger man på rummet och känner sig uttråkad och vandrar ner till players lounge, det är alltid någon där och då kan man ta en kopp kaffe. Jag tycker verkligen vi just nu har en bra känsla och man umgås på väldigt många olika sätt, säger Larsson

Vem möter du allra helst i pingis?

– ”Granen” måste jag säga. Det är ettan mot tvåan. Sedan får ni gissa vem som är ettan och vem som är tvåan (skratt).

Janne Andersson bryter in:

– Sebban och Granen spelar oftast fyrmannavis också mot Gustav Svensson och Marcus Berg. Det är också roligt att man numera spelar fyrmanna-pingis!

Det ska sägas här att landslaget har stramat åt regelverket för spelarna efter att Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg testats positivt för covid-19. De nya reglerna innebär att alla gemensamma inomhusaktiviteter har ställts in och i stället får spelarna göra saker utomhus, som att till exempel spela golf.

Även Marcus Berg umgås med duon ofta och tillsammans har man omkring 300 landskamper. Berg syns också ofta med Gustav Svensson där bägge har en tydlig koppling till IFK Göteborg och dessutom har spelat U21-EM 2009 tillsammans i Sverige. 

Berg har under säsongerna i ryska Krasnodar kommit både Kristoffer Olsson och Viktor Claesson nära. Trion har spenderat mycket tid tillsammans med sina fruar och familjer.

Mikael Lustig och Victor Nilsson Lindelöf tillhör en trio
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Granqvist och Larsson tillhör veterangänget
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Landslagets kanske tajtaste trio består av Albin Ekdal, Victor Nilsson Lindelöf och Mikael Lustig. Kompisgänget har varit nära under alla åren i landslaget och här sträcker sig även vänskapen utanför fotbollsplanen. Tidigare tillhörde John Guidetti samma umgänge men Alaves-anfallaren har sedan september 2020 inte spelat i Blågult. 

Manchester Uniteds mittback pratar öppet om hur mycket han trivs i laget.

– Det är det bästa med det här landslaget. Man kan hänga med alla, säger Nilsson Lindelöf.

Landslagsförsvararen fortsätter:

– Jag tycker om att hänga med Mikael Lustig och Albin Ekdal. Jag trivs väldigt mycket i deras sällskap och jag tror och hoppas att de trivs i mitt också.

Det ska sägas att Lustig också är nära med landslagets äldre garde, som han själv tillhör, och han är också lagkamrat med Sebastian Larsson i AIK. Duon har redan sedan tidigare en nära relation till varandra och trivs fint ihop.

Den nyligen EM-uttagna Pierre Bengtsson brukar också spela kort tillsammans med ”Vigge” och han hänger en del med tidigare nämnda ”trion”.

– Jag hänger med ”Vigge”, Albin och Lustig ibland. Även Danielson, Berg och Gustav Svensson. Det är lite olika. Jag hänger med de flesta men det blir så automatiskt att man har sitt ”gäng” som man spelar kort eller Playstation med. Det beror på vad man vill göra, säger Bengtsson.

***

Till landslaget har också ett gäng nya spelare tillkommit vilket i sin tur har skapat nya kompisgäng och vänskapsband. AIK-profilerna Robin Quaison och Alexander Isak är redan tajta och hit har också Dejan Kulusevski tillkommit sedan han kom med i landslaget. Även Ken Sema och Jordan Larsson syns mycket med de tidigare nämnda.

Isak och Kulusevski är uppväxta i samma del av Stockholm (precis som Quaison) och vänskapen sträcker sig tillbaka redan under tidiga tonåren. Då möttes kompisarna oftast i Stockholms pojkfotboll. Isak representerade AIK P99-lag och Kulusevski, som är född 2000, spelade för BP 99:or. 2012 möttes duon i finalen av S:t Erikscupen när AIK vann över BP.

– De brukade vinna på försäsongen men finalen vann vi alltid, säger Alexander Isak och fortsätter. Vi spelade många matcher mot varandra. När det gällde var vi lite bättre.

Kulusevski bryter in:

– Vi pratade om det i dag faktiskt. Det var kul att möta dem. Jag tyckte att vi var mycket bättre än vad de var, men de brukade vinna de avgörande matcherna. Det är väldigt kul att få spela med varandra i landslaget, vi möttes ju som unga hela tiden, säger han.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTROMER / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

I landslaget hittar vi också en liten BP-krets med Kristoffer Nordfeldt, Ludwig Augustinsson och Albin Ekdal i spetsen. Nordfeldt och Ekdal spelade som bekant i samma BP-lag och båda började i föreningen när de var sex år gamla. Ekdal var också en av spelarna som tog hand om Augustinsson under hans första landslagssamlingar.

Karl-Johan Johnsson, Emil Krafth och Jens Cajuste har inte en lika självklar grupp som man hänger med utan syns med flera delar av laget.

– Jag försöker hänga med så många som möjligt. Sedan blir det mycket dötid över, då får man snacka med familj och kompisar, och bara koppla av, säger Cajuste.

Här är kompisgängen i Blågult:

MFF-gruppen:

Robin Olsen

Emil Forsberg

Filip Helander

Pontus Jansson

Mattias Svanberg


Nykomlingarna:

Robin Quaison

Alexander Isak

Dejan Kulusevski

Jordan Larsson

Ken Sema


Veteranerna

Sebastian Larsson

Andreas Granqvist

Marcus Berg

Mikael Lustig

(Gustav Svensson då och då)


Trion:

Albin Ekdal

Victor Lindelöf

Mikael Lustig


Blåvitt-duon:

Marcus Berg (hänger även med Kristoffer Olsson och Viktor Claesson)

Gustav Svensson


BP-kompisarna:

Kristoffer Nordfeldt

Ludwig Augustinsson

Albin Ekdal


Försvarsduon:

Marcus Danielson

Pierre Bengtsson (hänger med Vigge, Lustig, Ekdal)


Rysslandsgänget:

Kristoffer Olsson

Marcus Berg

Viktor Claesson

(Andreas Granqvist en del)


LÄS MER: Så skriver Spanien om svenska coronakaoset

LÄS MER: Kritiken mot Sveriges EM-kostymer: ”Man blir ledsen”

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021