Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han ställer in efter massiva protester

Allianz Arena i regnbågsfärger.
Foto: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON VIA WWW.IMA / IMAGO IMAGES/SVEN SIMON WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Ungerns premiärminister Viktor Orban.
Foto: LASZLO BALOGH / AP TT NYHETSBYRÅN
Tysklands Mats Hummels.

Kvällens möte mellan Tyskland och Ungern har utvecklats till mycket mer än en fotbollsmatch. 

Det har blivit en konflikt gällande huruvida regnbågsflaggan är en politisk symbol eller inte. 

En konflikt som nu engagerar stora delar av fotbollsvärlden – och kan leda till att Ungersn premiärminister Viktor Orban inte dyker upp på matchen.  

Ungern spelade sina två inledande EM-gruppmatcher inför fullsatta läktare i Budapest. Till kvällens match mot Tyskland får det ungerska landslaget resa till München för match. 

Samtidigt som EM pågick, för ungefär en vecka sedan, klubbade Ungerns regering och premiärminister Viktor Orbán i genom en ny lag som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet bland unga.

Material som ”främjar könsidentitetsmässiga avvikelser, könsbyte och homosexualitet får inte göras tillgängligt för personer under 18 år”, går det att läsa i lagtexten, enligt SVT

Mot bakgrund av det planerade Tyskland en protest mot den ungerska regeringen genom att lysa upp matcharenan Allianz arena i regnbågens färger. 

Men det fick de inte. Uefa, som godkände att Manuel Neuer spelar med regnbågsfärgad kaptensbindel, satte stopp för aktionen mot Ungern. 

”På grund av den politiska kontexten, en aktion riktad mot den ungerska riksdagen, måste Uefa neka”, sa Uefa enligt The Independent

Det har lett till en häftig debatt i fotbollsvärlden. 

Aktionerna mot Uefas förbud att lysa upp arena i regnbågsfärger

Det finns många som tar strid mot Uefas beslut. Så här sa Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

– Jag tycker att det är sorgligt och bedrövligt att vi år 2021 ska behöva prata om de här frågorna, säger han.

Frankrikes stjärna Antoine Griezmann delade en bild på en fotbollsarena upplyst i regnbågens färger. Tysklands mittback Mats Hummels dök upp på en presskonferens iklädd en Adidaströja, specialgjord för 2021 års Pridefestival, med texten ”Love Unites”

https://twitter.com/offtheball/status/1407645304615227392

Belgien agerade även under sin presskonferens genom ställa fram en kaptensbindel med regnbågsfärger på podiet. 

https://twitter.com/HLNinEngeland/status/1407618436809867264

Dessutom har flera stora fotbollsklubbar, däribland Barcelona, delat regnbågsflaggan på sociala medier. 

Så svarar Uefa på kritiken

Aktionerna och kritiken har fått Uefa att agera. På Twitter lägger de ut Uefasymbolen mot regnbågsbakgrund och skriver: ”Uefa respekterar regnbågen”

De skriver vidare att de ser regnbågen som en apolitisk symbol, en symbol som står för inkludering och mångfald, men att de var tvungna att neka förfrågan om att lysa upp arenan då den önskan i sig var politisk. 

https://twitter.com/UEFA/status/1407652489101557766

Ett agerande som i sig får hård kritik. Den amerikanske journalisten Grant Wahl kallar det ”otroligt exempel på cynism”. Colm O'Gorman, vd på Amnesty på Irland skriver att ”det här går inte att tvätta bort Uefa” och TV4/Fotbollskanalens Olof Lundh skriver: ”Ett försök att räta upp Uefa-skutan. Om det går? Tveksamt.”

11 000 regnbågsflaggor delas ut

Även om det tyska förbundet stoppades från att lysa upp Allianz arena planeras det aktioner på plats. Enligt ESPN:s Derek Rae planeras det att delas ut 11 000 regnbågsflaggor bland publiken. Något som ska ha lett till att Ungerns premiärminister Viktor Orban inte kommer att vara på plats för att följa matchen. 

Samtidigt rapporterar tyska Sky att det planeras en motaktion i Ungern. Flera klubbar vill lysa upp sina arenor i den ungerska flaggans färger. Det är Gabor Kubatov, president för Ungerns största klubb Ferencvaros, som leder kampanjen. 

”Vårt hem framför allt”, skriver han på Facebook. 

Matchen mellan Tyskland och Ungern sparkar i gång klockan 21 kväll.