”Han inser att det inte alls var bra”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Dejan Kulusevski har testat positivt för covid-19 och missar Sveriges EM-premiär mot Spanien. 

Samtidigt sprids det en video på Kulusevski från en hemmafest som publicerades på Youtube den 31 maj. 

– Han inser att det inte alls var bra och det tycker inte jag heller – men hans smitta kommer mest troligt inte därifrån, säger Janne Andersson. 

Det stormar kring Sverige inför EM-premiären mot Spanien. På tisdagen kom beskedet att Dejan Kulusevski testat positivt för coronaviruset, är kvar i Stockholm i isolering och åtminstone missar matchen mot Spanien. 

Kort därefter stod det klart att även Mattias Svanberg är coronapositiv och på kvällen tog landslaget fram nya förhållningsregler för att minska smittan. 

Sveriges nya riktlinjer för att minska smittan

• Dagliga snabbtester av spelarna samt utökat antal PCR-tester.

• Alla teorigenomgångar kommer i fortsättningen att ske i mindre grupper och i största tillgängliga lokaler.

• Behandlingar av spelare kommer att tidsbegränsas och i största möjliga mån ske utomhus.

• Planerade gemensamma aktiviteter inomhus har ställts in.

• Resandet tillsammans i buss kommer att minimeras.

• Antalet spelare som får vistas i gym and andra lokaler inomhus samtidigt begränsas ytterligare.

Trots det var det nytt manfall på onsdagen. Snabbtestet var negativt, men Pontus Jansson kände sig hängig och tränare på egen hand. Nu är det en nervös väntan för Blågult för att se om någon annan är sjuk – eller om resten har klarat sig. 

Videon på Kulusevski som sprids

Landslagsläkaren Anders Valentin sa på tisdagen att Kulusevski, som var den förste att testa positivt, med största sannolikhet smittades under den ledighet mellan den 29 maj och den 2 juni som spelarna fick. 

– Under ledigheten, exakt hur vet vi inte, men det tror vi, säger han.

Vet ni vad han gjorde under ledigheten?

– Jag vet inte i detalj.

Samtidigt sprids det nu en video på Kulusevski på sociala medier. På videon, som laddades upp på Youtube den 31 maj i år, syns Kulusevski umgås med ett tiotal andra personer i en lägenhet, något som uppmärksammats av Radiosporten

Bild på Kulusevski från videon som nu är viral på sociala medier.
Foto: Youtube.

Det går i dagsläget inte att fastställa när filmen är från. När landslaget fick frågor om den på tisdagen skulle de titta på den och återkomma. 

– Låt oss återkomma i frågan, sa han.

– Skulle det vara så, då är det inte bra. Så kan man sammanfatta det. Jag vill se det först. Direktiven som spelarna fick var väldigt tydliga, man har ett eget ansvar. Punkt.

Inte heller Kulusevskis rådgivare Anders Cedhamre säger sig känna till filmen: 

– Jag vet inget om någon film. Känner inte till den. Vad spelarna gör på ledig tid vet vi mycket lite om, säger han. 

Landslagschef Stefan Pettersson menar att ledningen haft ett visst förhållningssätt och att de hållit koll på spelarna under ledigheten.

– Vi har fått reda på och varit tydliga med vad de ska tänka på. Träffa inga större grupper, håll er utomhus om ni ska vara med någon och följ vanliga rekommendationer om avstånd som våra myndigheter rekommenderat. 

Kulusevskifilmen som sprids och kommenteras

Under onsdagen har filmen på Kulusevski uppmärksammats och kommenteras i såväl sociala som traditionella medier. 

Sveriges Radios expert Richard Henriksson har skrivit en krönika där han menar att förbundskapten Janne Andersson måste agera mot Kulusevski om det stämmer att han varit på fest under ledigheten. 

”Janne måste markera på nåt sätt för resten av spelartruppen som jag förstår, om det skulle vara på det fallet, har rätt att vara ganska så förbryllade”, skriver Henriksson. 

Engelska Daily Mail har skrivit om videon och journalisten Emanuel Karlsten skriver på Twitter att ”Stämmer det att den här filmen är från 31 maj så är det ju tack och hej för Dejan i landslaget”. 

Landslagets besked om Kulusevskifilmen

På onsdagens presskonferens fick Janne Andersson på nytt frågor om filmen – och kunde nu berätta mer om den. 

– Jag har sett den och pratat med Dejan. Bakgrunden är att Dejan blev bjuden av sin syster och hennes pojkvän på en middag. När han kommer dit är några av hans kompisar där som en överraskning, vilket gjorde Dejan väldigt glad. Dejans grundingång i det här är att han haft covid innan, så han var inte varit så bekymrad. Han beklagar att han ar med på den middagen och att han hade inställningen, säger Andersson. 

Men förbundskaptenen menar att Kulusevski mest troligt inte blev coronasmittad på den festen. 

– Hans smitta kommer med all säkerhet inte därifrån, utan en anhörig som han har träffat den här ledigheten. Han hade träffat den personen under perioden oavsett ledigheten. Problemet är som sagt att han kunde bli sjuk. 

Andersson säger vidare att Kulusevski inte riskerar några repressalier. 

– Jag håller inte på med repressalier. För mig är det så att man resonerar med människor – och sedan går man vidare. Han beklagar det här mest av alla i hela världen, det som har hänt. Han är välkommen tillbaka när han blir frisk.

Reaktioner efter videon på Kulusevski

Läkaren Anders Valentin tror att det är Kulusevski som smittat Svanberg. 

– I Kulusevskis fall är vi ganska övertygade om att det är en anhörig. I Svanbergs fall tror vi att det är Kulusevski. Har man höga virusnivåer kan inkubationstiden vara två dygn, kanske till och med ett dygn.

Videon på Kulusevski har lett till reaktioner i sociala medier, något som Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman har pratat om med Fotbollskanalen.

– Det finns ett fåtal övertramp. Det är inget som kliver över till brott, men det är några tuffa ordväxlingar i våra flöden, säger Fredman till sajten.

– Jag har varit i kontakt med Jakob (Kakembo Andersson, presschef) och Andreas (Hård, ansvarig för landslagets sociala medier). Vi har ju en rutin med att när vi anar att det kommer att bli ett tryck mot vissa specifika spelare så lägger vi kraft från vår kommunikationsavdelning att skanna våra flöden och spelarens flöden. Det som går att moderera gör vi, i vissa fall har vi tagit bort kommentarer.


LÄS MER: Så skriver Spanien om svenska coronakaoset

LÄS MER: Kritiken mot Sveriges EM-kostymer: ”Man blir ledsen”

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021 


SportExpressen har också ställt frågan till Svenska fotbollförbundet och sökt 21-åringens agent Alessandro Lucci.