Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hamrén: "Vill ni hänga någon, så häng mig"

Det var en nedstämd förbundskapten som kom till presskonferensen dagen efter Sveriges uttåg ur EM.

Men Erik Hamrén ville inte peka ut några svenska syndabockar.

– Om ni vill hänga någon så häng mig. Jag tar ansvaret för det vi har gjort, säger Hamrén.

Det var dagen efter Sveriges 2-3-förlust mot England och uttåget ut EM. Erik Hamrén höll presskonferens på spelarhotellet och försökte sammanfatta känslan som svensk förbundskapten.

– Jag hade några mörka timmar efter Ukraina. Då tänkte jag "nu skiter jag nog i det här". Men när jag träffade spelarna efteråt så ändrades det snabbt. I natt har jag haft annan känsla, "yes, vi är på rätt väg". Långt ifrån där vi ska vara, men vi är på väg, säger Hamrén.

Det är förlusten mot Ukraina som svider mest i det svenska laget och Hamrén har kritiserats för sin laguttagning.

Marginaler och skador

– För mig är det inte misstag man gör. Vi kunde ha haft annan uppställning och möjligt att det kunde ha blivit bättre, men det vet man aldrig, säger Hamrén.

– Självklart har jag tagit felbeslut, men känns fel att gå in på de bitarna. Om ni vill hänga någon så häng mig. Jag tar ansvaret för det vi har gjort. Det är mycket beslut som man tar.

– Det här är något jag och spelarna måste leva med i resten av våra liv.

Förbundskaptenen förklarade sedan varför det gick som det gick i EM för Sverige.

– Det var en dålig första halvlek mot Ukraina. Det var en bra första halvlek i går och i mina ögon mycket bra andra halvlek. Marginalerna var inte på vår sida, men jag kan inte bara skylla på det. Bra lag får marginalerna på sin sida, de skaffar sig marginalerna på grund av att de är skickliga. Där är vi inte ännu, den nivån har vi inte kommit till. Det är inte bra att släppa in fem mål på två matcher. Tre mål framåt är för lite med tanke på möjligheter vi skapat, säger Hamrén.

"Man vet aldrig"

Finns det något du skulle ha gjort annorlunda?

– Självklart. När man har facit och resultaten och hur vi spelat är man alltid självkritisk. Jag skulle ha gjort något annorlunda, men man vet aldrig om det blir bättre då. Men man tänker på det, vad skulle ha hänt om jag skulle ha gjort det och det? Skulle vi haft ett mer defensivt lag mot Ukraina kanske det ändå skulle ha blivit samma match, man vet aldrig.

Fortsätter du som förbundskapten?

- Ja, om det är upp till mig.

Ni har inte kunnat stänga matcherna mot Ukraina och England - hur ser du på det och hur kommer du jobba vidare med det?

– Jag tycker jag har sagt det tio gånger. Det är en sak vi jobbar på.

Vill vinna mot Frankrike

Tar du med dig något positivt?

– Jag försöker alltid se vad vi gjort bra och vad vi gjort dåligt. I går hittade vi mycket bra saker i sättet vi spelade. Jag är nöjd med hur vi visade vår attityd och inställning. Därför känner jag mig stark i dag för nu kan vi jobba vidare för att bli laget vi vill vara. Jag kände inte det efter Ukraina, men efter i går gjorde jag det, säger Hamrén.

– I dag vill jag ha bra återhämtning och träning från de som inte spelade så mycket. Sedan vill jag ha fokus och koncentration inför Frankrike-matchen. Jag vill se samma professionalitet de har visat mig tidigare. Sättet de pratade på och arbetade som grupp efter matchen i går var fantastiskt. Vi vill vinna matchen mot Frankrike, säger Hamrén.

Hur motiverar man spelarna?

– Jag har inte tänkt på det än, vi har möte i kväll och då säger jag hur jag ska motivera dem. Om man är en bra spelare med attityd hittar man motivationen själv. Jag behöver inte motivera de så mycket. Jag behöver kanske hjälpa dem lite.

"Haft roligt här"

Förbundskapten Erik Hamrén har nu gjort sitt allra första mästerskap och tar trots resultatet med sig några glada minnen.

– Jag vill vinna, det vill vi alla. Det är det fotboll handlar om. Vi har inte vunnit så självklart är jag väldigt besviken. Men jag har haft roligt och det tror jag spelarna också har haft. Om du räknar bort resultatet i går var det en fantastisk atmosfär, fantastiska supportrar och fantastisk match. Och jag kommer aldrig glömma den öppna träningen.