Foto: Ulf RydFoto: Ulf Ryd
 Foto: Ulf Ryd
Foto: Ulf RydFoto: Ulf Ryd
 Foto: Ulf Ryd
Foto: Ulf RydFoto: Ulf Ryd
 Foto: Ulf Ryd
Foto: Ulf RydFoto: Ulf Ryd
 Foto: Ulf Ryd
Foto: Ulf RydFoto: Ulf Ryd
 Foto: Ulf Ryd
Foto: Ulf RydFoto: Ulf Ryd
 Foto: Ulf Ryd
Foto: Ulf RydFoto: Ulf Ryd
 Foto: Ulf Ryd
Foto: Ulf RydFoto: Ulf Ryd
 Foto: Ulf Ryd
Foto: Ulf RydFoto: Ulf Ryd
 Foto: Ulf Ryd
Foto: Ulf RydFoto: Ulf Ryd
 Foto: Ulf Ryd
Foto: Ulf RydFoto: Ulf Ryd
 Foto: Ulf Ryd
Foto: Ulf RydFoto: Ulf Ryd
 Foto: Ulf Ryd

Glädjerus i Danmark
- firade skrällsegern

Publicerad

Köpenhamn var som i ett enda stort glädjerus efter jätteskrällen i går kväll.

Längs gågatan Ströget firade danskarna som om de precis vunnit guld.

– Nu ska vi festa hela kvällen och hela natten – sen slår vi Portugal med 2–0 på onsdag, säger Morten, 25.

Köpenhamnsborna var i extas efter Danmarks seger mot Holland. Michael Krohn-Dehlis mål i 24:e minuten blev matchens enda.

45 års väntan var därmed över.

– Jag visste från start att Danmark skulle vinna. Jag sa det till min kompis och vi slog vad om 20 kronor. Jag var helt säker. Pressen är så stor på de holländska spelarna, de bara ska vinna, medan Danmark kunde slå ur underläge och överraska, och det gjorde de, konstaterar Morten, en av danskarna som firade ute på stan.

"Vi och tyskarna vidare"

Matchen visades på storbildsskärm i den stora parken Kongens Have och efter slutsignalen utspelade sig vilda glädjescener. Alla ville vara med och fira knallen i Charkiv – till och med en polisman som iklädde sig en dansk supportermössa till folkets stora jubel.

I centrala Köpenhamn samlades stora folkmassor och sjöng "Olé, olé, olé, olé, we are the champions" – medan orangeklädda holländare förnedrades på öppen gata.

– Nu ska vi festa hela kvällen och hela natten – sen slår vi Portugal med 2–0 på onsdag. Det kommer vi att göra. Tyskland tror jag dock inte att vi rår på, men det behöver vi inte heller. Vi och tyskarna går vidare.

– Vi går till semifinal, men inte längre, tror 25-årige Morten.

"Älskar Danmark"

På Rådhuspladsen träffade vi en annan man med en dansk flagga i handen, som även han hette Morten.

– Jag är jätteglad. Jag såg hela matchen och det var helt okej, men jag tror att Danmark kan ännu bättre än det de visade nu. Vi har lite tur med oss i dag, säger han och utbrister:

– Jag älskar Danmark! Nu vinner vi nästa match också.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag