Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvarar Spanien: ”Det är en ful fråga”

Cesc Fàbregas tror på Spanien inför EM.
Foto: BACKPAGE IMAGES / BACKPAGE IMAGES / BACKPAGE IMAGE DPPI AGENCE DE PR
Spaniens förbundskapten Luis Enrique.
Foto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA

Mästare i två av de tre senaste EM-turneringarna.

Men det spanska landslaget kommer till EM 2021 som ett kritiserat och utskällt landslag utan givna stjärnor.

Laget måste till och med försvara sig inför turneringen.

– Jag kallar in spelare som jag tycker håller i landslaget. Inte spelare som jag gillar, som är snyggare eller något annat, säger förbundskaptenen Luis Enrique.

Spanien har en gyllene fotbollstid bakom sig.

Precis som Englands landslag hade Spanien i många år tvingats leva med ett favoritskap som man aldrig levde upp till, i mästerskap efter mästerskap. Likt England hade man bara ett mästerskapsguld från en turnering på hemmaplan under 60-talet att luta sig tillbaka mot.

Men 2008 förändrades allt.

Ett ungt lag med spelare som Andrés Iniesta, Fernando Torres, David Silva, Santi Cazorla, Sergio Ramos och Cesc Fàbregas spelade ”tiki-taka” och inledde en guldålder när man vann finalen mot Tyskland med 1-0.

Det blev guld även i VM 2010 och EM 2012 men därefter har Spanien haft det tuffare och inte tagit sig längre än till åttondelsfinal i ett stort mästerskap. När laget nu kommer till EM gör man det med ett lag utan några självklara storstjärnor och för första gången någonsin med ett lag utan spelare från Real Madrid.

Spanien svarar på kritiken

Det är en ung och oprövad trupp som har blivit kritiserad på hemmaplan i Spanien. Men kritiken mot laget får den tidigare guldhjälten Cesc Fàbregas att ryta till.

– Vi borde vara här och stötta laget. Jag gillar inte när man klagar på truppen innan turneringen startar, säger Fàbregas till Goal.

Han minns hur den tidigare förbundskaptenen Luis Aragonés lämnade hemma rutinerade spelare i EM 2008.

– 2008 var jag 21 år. Vi hade Silva och Iniesta som var på väg fram och alla tvivlade på oss eftersom Raul, (Michel) Salgado, (Santiago) Canizares och (David) Albelda inte blev kallade, säger Fàbregas och fortsätter:

– Alla dessa spelare blev åsidosatta för att göra plats för oss unga spelare. Det slutade med att vi vann turneringen och jag tror inte att jag behöver påminna om det som hände sedan.

Fàbregas stöttar Enrique

Förbundskaptenen Luis Enrique har också bitit tillbaka mot en fråga om att den svaga kvaliteten på truppen. På en presskonferens under torsdagen menade han att det var ”fult” att säga att truppen inte håller måttet för ett land som Spanien.

– Det här med sämre spelare som du snackar om är väldigt fult. Alla är på en jättehög nivå. Jag kallar in spelare som jag tycker håller i landslaget. Inte spelare som jag gillar, som är snyggare eller något annat, säger Enrique enligt Mundo Deportivo.

Luis Enrique stöttas också av Cesc Fàbregas.

– Luis Enrique var en spelare och är en tränare med mycket personlighet, bra idéer och han vill inte göra saker svårt för sig själv. Han vill göra sitt bästa och vi måste stötta honom och följa honom, säger han till Goal.