Förklaringen: Därför är Olssons tunga blå

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Kristoffer Olsson, Karim Benzema och Kasper Schmeichel är några av spelarna som synts med blåa tungor under EM.

Varför har deras tungor ändrat färg?

Här är förklaringen.

På sociala medier har flera teorier florerat. Är det någon godis kanske?

Efter Danmarks match mot Ryssland lanserade Kasper Schmeichel lagkamrat Andreas Cornelius en egen teori.

– Han kanske tog ett glas vin inför matchen, sade han med ett skratt när reportrar frågade om den danske målvaktens blåa tunga.

Schmeichel själv kom dock med en annan förklaring:

– Jag drack Powerade under matchen, den är blå.

Bakom sportdrycken Powerade står Coca-Cola som sponsrar hela mästerskapet. Det är också därför flera stjärnor från olika landslag har synts med blåa tungor under EM-matcherna. Bland annat firade Frankrikes anfallare Karim Benzema sitt mål mot Portugal genom att visa upp sin blåa tunga.

Innehåller ”briljantblått”

Coca-Cola sponsrar också de svenska landslagen i fotboll och tillhandahåller lagen med Powerade och vatten.

– Powerade innehåller det man behöver under extrem idrottsutövning i varmt väder, en vätskeersättning helt enkelt, säger Frida Keane, kommunikationsdirektör på Coca-Cola Sverige.

Och förklarar vad just det där blåa kommer ifrån.

– Den innehåller ett färgämne som heter ”briljantblått”. Det är helt ofarligt och är godkänt av både Livsmedelsverket i Sverige och den europeiska livsmedelsmyndigheten för livsmedelssäkerhet. Och en del personer kan få en tillfällig blå färg på tungan när man dricker det, men det är helt ofarligt.

Landslaget: ”Vi tvingar ingen”

När Sverige slog Polen i det sista gruppspelsmötet i extremvärme kunde kamerorna fånga mittfältaren Kristoffer Olssons blåa tunga.

– Dels dricker man det för att bibehålla vätskebalansen, man svettas rätt mycket när det är varmt, och så innehåller den energi i form av kolhydrater och sen så innehåller den lite salt eftersom man förlorar det när man svettas. Det är en balanserad sportdryck som vi använder och vi tvingar ingen spelare att dricka någonting. Utan alla är olika och har lite olika strategier för att få i sig vätska, energi och salt, säger landslagets läkare Jonas Werner.

Han fortsätter:

– En del dricker sportdryck, andra dricker vatten och kombinerar det med kanske någon salttablett eller någon gel med motsvarande innehåll som en del tycker är bra att ta när matchen har hållit på ett tag.


GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021