Förbundskaptenen: Därför valde vi att spela vidare

Folkfest efter positiva besked om Eriksen: "Världens bästa känsla".
Foto: FRIEDEMANN VOGEL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: STUART FRANKLIN / AP TT NYHETSBYRÅN

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand hyllar sina spelare.

Han berättar om hur de slöt sig samman och tog hand om varandra efter att Christian Eriksen fallit ihop på planen.

– Vi pratade mycket om känslor, att lova varandra att ge plats till alla känslor som fanns, säger Hjulmand.

Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand höll en speciell presskonferens efter 1-0-förlusten mot Finland.

Han konstaterade att han fick en påminnelse om att fotboll inte är det viktigaste i livet när Christian Eriksen kollapsade på planen.

– Det är en kväll då man inser vad som är viktigast i livet. Det är människor och relationer, säger Hjulmand.

Hjulmand i tårar på presskonferensen

Christian Eriksen fördes till sjukhus i ambulans och därifrån kom de första rapporterna om att han var vid medvetande. Kasper Hjulmand berömmer sina spelare som slöt sig samman i en svår stund.

– Jag kan inte ge den här gruppen nog med ros. Vi har en av de våra i det tillståndet och våra spelare samlas i omklädningsrummet och kollar hur alla har det. De pratar om känslor och tar hand om varandra.

Hjulmand brast ut i tårar på presskonferensen när han fick en fråga om den mänskliga skölden som spelarna bildade kring Christian Eriksen samtidigt som han fick behandling.

– Vi har att göra med topprofessionella atleter som offrar så mycket för att prestera på planen. Det är ett kamratskap i den här gruppen som inte bara handlar om laget. Deras liv har flätats samman. Fruar, flickvänner, barn. Allesammans tänkte de omedelbart på familjen. Christians familj.

– Alla, alla, alla tankar är med Christian. Han är en fantastisk fotbollsspelare och en ännu mer fantastisk människa.

Därför spelades matchen klart

Förbundskaptenen berättar också om beslutet att återuppta matchen.

– Vi fick ta beslutet om vi skulle spela 12 i morgon eller vidare i kväll. Spelarna fattade, efter att ha pratat sig samman och pratat med Christian, beslutet att spela vidare i kväll.

– Det fanns ingen press från Uefa att spela i kväll. Men eftersom Finland spelar 16:e och vi 17:e var det i kväll eller i morgon. Att gå och lägga sig i kväll och sedan gå upp och spela klockan 12 i morgon... Då var det bästa valet att spela vidare och, helt ärligt, få det överstökat.

Det var inget lätt beslut att spela vidare.

– Det satt spelare i omklädningsrummet som känslomässigt var helt färdiga. Som sa till varandra: ”Helt ärligt, kan vi göra det här?” Vissa sa att de inte kunde, andra att de var beredda att prova. Vi pratade mycket om känslor, att lova varandra att ge plats till alla känslor som fanns. Att det är okej att inte vilja, säger Kasper Hjulmand.

Han avslutar:

– Vi har professionella runt oss som kommer att hjälpa till att gå vidare. De närmaste dagarna kommer vi att bearbeta det som hänt för att försöka gå vidare så bra det bara går.


Danska Christian Eriksen föll ihop på plan – fick livräddande insatser

Mattias Larsson om stämningen på arenan: ”Lättade att Christian Eriksen är vid medvetande”.