Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förbundsbasen: "Jag vill be om ursäkt..."

Foto: Expressen.

KIEV/STOCKHOLM. Landslagets bestraffningslek har väckt heta känslor – mitt under EM.

Nu kliver förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson ut och ber om ursäkt.

– Så väl jag som Johan vill be om ursäkt, säger Nilsson till FotbollsExpressen.se.

– Jag å svensk fotbolls vägnar och Johan personligen tycker att det är väldigt tråkigt.

Incidenten har fått uppmärksamhet över hela Europa under onsdagen.

Det svenska landslaget avslutade sin träning med att spela gris – och bestraffa målvakten Johan Wiland. Han fick dra ner byxorna och låta medspelarna försöka skjuta på honom.

Allting fångades på film av FotbollsExpressen.se.

Landslaget, som i går försökte stoppa publiceringen, har i dag tonat ner allvaret i det inträffade.

Ber om ursäkt

Men förbundsbasen Karl-Erik Nilsson ser annorlunda på saken.

Han vill be om ursäkt.

– Jag har pratat med Johan Wiland som är ett fantastisk föredöme för svenska ungdomar. Ingen hade kunnat ana att det skulle ta de här konsekvenserna, det som är ploj och lek efter avslutad träning, säger Nilsson till FotbollsExpressen.se.

– Men när det nu har tagit de konsekvenserna får vi naturligtvis be om ursäkt och konstatera att det här är ingen normalt förekommande verksamhet.

Är detta inte en vanlig lek?

– Jo, att man gör aktiviteter, tävlar och plojar, men inte exakt den här.

Om kritiken mot spelarna – att de är dåliga föredömen – säger Karl-Erik Nilsson:

– Johan Wiland och hans kamrater i landslaget är fantastiskt fina förebilder för svenska ungdomar. En sån här liten detalj som skett efter träningen där man skojar och plojar får inte förstöra helhetsbilden.

Vad ger det här för bild av svensk fotboll?

– Svensk fotboll är många bilder, vi blir bedömda för de samlade bilderna. Allt det vi gör påverkar oss, det vi gör positivt påverkar positivt och det vi gör negativt påverkar negativt, säger Nilsson.

"Stärker inte svensk fotboll"

– Det är klart att de här bilderna inte stärker svensk fotboll som helhet men vi måste ändå sätta dem i sitt sammanhang och alla de här killarna är fantastiskt fina förebilder och så kommer det förbli, även om den här lilla, lilla incidenten hänt efter en träning under en lek.

Karl-Erik Nilsson har haft ett snack med Johan Wiland under eftermiddagen.

– Såväl Johan som jag vill be om ursäkt. Jag å svensk fotbolls vägnar och Johan personligen tycker att det är väldigt tråkigt att det skulle ta de här vändningarna och de här konsekvenserna.

Du gör inget mer?

– Nej, jag tycker det är gott nog att vi uppmärksammat det och samtalat om det och att de också förstår konsekvenserna av att det här är ingen smart lek.

Har du förståelse för att bilderna väcker anstöt?

– Ja, om man ser bara det här i sitt sammanhang och tror att det är en form av pennalism eller mobbning. Det här är en lek under glädje och glam för ett lag som håller på att bygga självförtroende inför match och det är helt vid sidan av den ordinarie träningen.

– Jag har full respekt för dem som tycker att när man bryter ut det ur sitt sammanhang väcker anstöt och just därför vi för svensk fotbolls sida ber om ursäkt för det som inträffade och jag garanterar att det kommer inte hända igen.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!