Föraktas av fansen: ”Är motbjudande”

Spaniens förbundskapten Luis Enrique.
Foto: BAGU BLANCO/PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOC / BAGU BLANCO/PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Sergio Ramos lämnades utanför truppen.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Matchen mot Sverige pekas ut som en nyckelmatch för Spaniens förbundskapten Luis Enrique.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

MADRID. Luis Enrique hoppas få lyfta landets första pokal på nio år. 

Men att vinna Madrids kärlek kommer bli en tuffare utmaning.

Han buades ut i genrepet i Spaniens huvudstad. 

– Att Real Madrid inte har någon spelare med i truppen är moraliskt och sportsligt motbjudande, säger journalisten Eduardo Inda på Okdiario.

Det är träningsmatch mot Portugal inför EM. 

Det är också ett prestigemöte mellan två grannar. 

Och efter en lång tid av tomma läktare kan supportrar äntligen göra sina röster hörda igen.

De spanska fansen i Madrid använder den för att heja fram sitt landslag. 

Men de buar också ut förbundskapten Luis Enrique när han presenteras på arenan. 

Få är förvånade. 

Han har petat Real Madrids Sergio Ramos och Dani Carvajal från EM-truppen, båda med skadeproblem. Och han har ratat Asensio och Nacho Fernandez. 

Det finns inte en enda spelare i Real Madrid i EM-truppen. 

Och det här är bara det senaste slaget mellan Madrid och Luis Enrique.

”Uppfattas vara emot Madrid”

Efter genombrottet i uppväxtens Sporting Gijon spelade Luis Enrique fem säsonger för Real Madrid.

Men sedan gjorde mittfältaren det förbjudna bytet till rivalen Barcelona, 1996, som en fri transfer. 

Och ska sanningen fram kunde Luis Enrique gjort en hel del annorlunda om han ville ha en enklare vardag. Han firade mål och segrar i El Clásico med stor entusiasm.

Och efter sin första El Clásico-seger som Barcelonatränare - en 4-0-utklassning mot Rafael Benitezs Real Madrid 2015 - sa han att bortasegern ”mot vår eviga fiende smakade av helig ära”, som om han vore en korsriddare i stället för fotbollstränare. 

När Luis Enrique fick frågan om han kunde tänka sig att bli tränare för Real Madrid svarade han att det var som att fråga någon vad hen skulle göra om taket rämnade och alla i rummet krossades.

Lägg till att han dessutom sjungit ”Visca Catalunya”, länge leve Katalonien, under segerfester så får du en explosiv cocktail redo att smälla om Spanien floppar i EM med ett lag helt utan spelare från Real Madrid. Redan nu får han hård kritik av Spaniens Real Madridvänliga tidningar.

– Han uppfattas vara emot Madrid. Varenda dag kan man hitta någon i Madridpressen som menar att han är en ”antimadridista” som hatar Real Madrid. Han får mycket kritik för att han inte valt Ramos, Asensio och Nacho Fernandez, säger journalisten Damia Lopez som bevakar landslaget åt den katalanska radiostationen Rac 1. 

– Luis Enrique kommer få det oerhört jobbigt här i Madrid om han inte vinner mot Sverige.

Viktiga gesten till Llorente 

Men det finns spelare med förflutet i Real Madrid som gärna talar gott om förbundskaptenen. 

När Luis Enrique tog ut sin första landslagstupp valde han Diego Llorente, trots att mittbacken var så allvarligt skadad att han inte kunde stödja sig på foten. Han kom till lägret med kryckor. Enrique ville att han skulle komma in i gemenskapen.

– Det kommer jag alltid att vara tacksam för. Det gav mig en kick och fick mig att glömma allt som var jobbigt just då, säger Llorente när vi pratar dagen efter att han släppts ut från coronakarantänen. 

Så varför tog inte Luis Enrique samma beslut med sin lagkapten, Real Madrids och landslagets fixstjärna Sergio Ramos. 

Enrique valde dessutom att bara ta ut 24 spelare, trots att man får välja ytterligare två, och kunde tagit med Ramos för hans rutin eller roll som ledare i gruppen, eller för att han förhoppningsvis skulle hinna bli matchklar. 

En av sakerna högst upp på Luis Enriqiue att göra-lista när han tog över som förbundskapten var att minska de äldre stjärnornas makt i laget. 

Enligt The Athletic ska Enrique sett EM som ett bra tillfälle att bli av med en stjärna med för stort inflytande i omklädningsrummet.

– Trots alla förändringarna i attityd och stämning som Luis Enrique har implementerat så har han behållit sina privilegier, säger en källa till tidningen. 

– Ramos ägde omklädningsrummet på att alla sätt. Han bestämde. Han tog besluten som kunde hjälpa eller stjälpa. 

Förrådd och lurad

Enligt The Athletic ska mittbackens match mot Grekland i VM-kvalet nyligen ha förstört deras relation. Mittbacken lovade att han var spelklar, men blev utbytt i paus. Spanien fick bara 1-1 i matchen. Ramos skadade sig sedan på nytt när han värmde ned med reserverna efter kvalmatchen. Ramos, som jagar den egyptiska mittfältaren Ahmed Hassans världsrekord i antal landskamper, fick spela en match till, i tre minuter, för att närma sig rekordet, men relationen mellan Enrique och Ramos hade förändrats.

– Ramos fick spela ytterligare tre minuter enbart för att kunna få ytterligare en landskamp, säger en källa i The Athletic. Luis Enrique visade lite svaghet där. Han trodde på Ramos när han sa att han var i form, men sedan visade det ju sig att han inte var redo att spela. En del menar att Luis Enrique känner sig förrådd av Ramos, lite lurad.

Och för Sergio Ramos är det naturligtvis ett hårt beslut. Han missar chansen att bli den första spelaren att vinna tre EM. Han närmar sig inte heller sitt efterlängtade landskampsrekord.

Hur beslutet togs emot i huvudstadens Real Madrid-vänliga press?

Eduardo Inda på OKDIARIO kallar beslutet att inte välja en enda spelare från Real Madrid för moraliskt och sportsligt motbjudande. 

”Luis Enrique har förolämpat historiens viktigaste lag”, är hans analys. 

LÄS MER: Så skriver Spanien om svenska coronakaoset

LÄS MER: Kritiken mot Sveriges EM-kostymer: ”Man blir ledsen”

LÄS MER: Spaniens oro efter vaccineringen: ”Riktigt illa”