Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Missar premiären: ”Naturligtvis bedrövad”

Dejan Kulusevski.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Landslagets läkare Anders Valentin.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Förbundskapten Janne Anderson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Mardrömsbesked inför EM.

Dejan Kulusevski har testat positivt för covid-19 och missar premiären mot Spanien.

– Han är naturligtvis bedrövad, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Följ herrlandslaget i fotboll direkt

Med knappt en vecka kvar till EM-premiären mot Spanien skulle landslaget hålla en presskonferens klockan 18.30 på tisdagskvällen.

Men på eftermiddagen kom beskedet att den skulle tidigareläggas till klockan 16.

– Vi har goda skäl för flytten, meddelade SvFF:s presschef Jakob Kakembo till SportExpressen.

Har det hänt något med truppen?

– Ni får info vid 16.

Sportjournalisten Patrick Ekwall, som bevakar EM för sajten FotbollDirekt.se, skrev senare på Twitter att en medlem i Blågults trupp hade testats positivt för covid-19.

Dejan Kulusevski covid-smittad

Nu har beskedet kommit.

Under presskonferensen meddelade landslagets läkare Anders Valentin att en av Sveriges största stjärnor, Dejan Kulusevski, har testat positivt för covid-19.

Det är andra gången som Dejan Kulusevski smittas av viruset. Trots att han har antikroppar kvar, om än fallande, så är han nu smittad på nytt.

– Han kände sig lite förkyld, så vi körde ett snabbtest. Och det var positivt. Då isolerade vi honom. Vi hoppas att han får en lindrig variant och han har ju haft det förut. Vi har goda hörhoppningar om att han inte har smittat någon annan. Det är inget utbrott vi har, det är ett fall, och vi har agerat snabbt, säger Valentin.

– Fördelen när man haft sjukdomen tidigare är att man får ett lindrigare förlopp och är mindre smittsam. Smittsamheten peakar den dag symptomen debuterar. Idag har han egentligen inte träffat någon spelare. Igår var vi utomhus hela dagen. Det finns ändå mycket fakta som inger hopp. Han har fortfarande antikroppar och vi hoppas på ett kort sjukdomsförlopp.

Janne Andersson: ”Tråkigt”

Sveriges förbundskapten Janne Andersson:

– Det är klart att det är jättetråkigt. Tråkigt för Dejan så klart och tråkigt totalt sett. Det går inte att komma ifrån. Det skapar en viss oro, vi hanterar det på det sättet vi ska göra. Jag är trygg med våra läkare. Det finns protokoll. Vi får hantera grejer som uppstår även när det inte är bra. Jag hade gärna varit utan det, säger han.

På frågan om Dejan Kulusevski kan spela EM-premiären mot Spanien svarar han:

– Han kommer inte vara tillgänglig mot Spanien som det ser ut i dag, men vi kommer inte ta in någon annan.

Hur ser ni på att spelarna fick ledigt efter lägret i Båstad?

– Det var inget konstigt. Det var ett beslut vi hade noga övervägt. De fick ledigt med förhållningsregler, så klart. Vi känner fortfarande att beslutet var helt rätt, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

På frågan hur Dejan Kulusevski mår:

– Allt gick otroligt fort i morse. Det var precis innan avresa. Då tog Dejan det bra. Jag försökte också få kontakt med honom. Jag ska prata med honom senare, säger Andersson.

Stefan Pettersson fyller i:

– Han är naturligtvis bedrövad. Men jag nästan hörde hur han bet ihop och sa ”jag ska bli frisk”.

Uefa har sedan tidigare tagit fram ett regelverk i och med den rådande pandemin. Om ett lag drabbas av smitta kan matchen skjutas fram upp till 48 timmar, så att det berörda landslaget ska ha chansen att kalla in nya spelare.