”Vet sanningen, men får inte säga något”

Danmark är i EM-semifinal: ”De har hittat ett flyt i sitt spel”.
Foto: DAN MULLAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAN MULLAN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Thomas Delaney nickade in 1-0 och gav Danmark en drömstart på kvartsfinalen.

Men skulle de ens ha fått en hörna?

– Ett felbeslut. Videodomaren sitter på sanningen, men får inte säga något,  säger Jonas Eriksson i SVT.

Efter 45 spelade minuter i Baku ledde Danmark EM-kvartsfinalen mot Tjeckien med 2-0. Danskarna fick en drömstart och kunde ta ledningen redan efter fem minuterd spel. 

Thomas Delaney kom helt ren på en hörna och nickade vackert in 1-0 för de vitklädda.

Räkna med rejäl besvikelse i det tjeckiska lägret när de får se reprisbilderna från situationen som föregick målet. Försvararen rörde nämligen aldrig bollen, trots gesterna från den danske anfallaren Kasper Dolberg.

Den förre stordomaren Jonas Eriksson förklarar situationen i SVT:s studio.

– Dolberg, som alla anfallare, räcker upp handen och vill påverka domaren, det är ganska naturligt. Men man ser på reprisen att den aldrig tar på den tjeckiske försvararen. Det är ett felaktigt beslut, säger Eriksson.

Jonas Eriksson: ”Får inte säga till”

Han fortsätter:

– Man kan undra varför videodomarna inte kliver in och korrigerar den här felaktigheten. Men videodomarna får inte, enligt det här stelbenta, otroligt fyrkantiga och svartvita protokollet, säga till. Trots att de ser den här felaktigheten. De sitter på sanningen, men får inte säga till domarna.

Varför är det så? Enligt Eriksson handlar det om att man i så fall skulle behöva gå in och titta på alla eventuella hörnsituationer.

Är man osäker som domare så har man fått lära sig att man alltid ska döma inspark. Då blir det inga mål, inga rubriker eller diskussioner. Här känner domaren sig säker, men det är helt fel och det påverkar matchen mycket, säger Jonas Eriksson.


Danmark vann matchen med 2-1 och är klart för semifinal.

Italien vidare efter en match som ”hade allt”