Expressen visade  vem som bestämmer

Publicerad

Här är bilden som engelsmännen inte vill se.

Englands viktigaste landmärke intogs i natt av Zlatan Ibrahimovic – spelaren som är mest fruktad inför fredagens ödesmatch i EM.

- Jag kände igen ansiktet och insåg att det var Zlatan, säger Grace Ifill, 18, Londonbo.

Nu klämtar klockan för England…

För oss i Sverige är Zlatan Ibrahimovic, 30, den bäste svenske spelaren genom tiderna och given vinnare av alla nationella fotbollspriser.

Men här i England har han inte samma status. Han har inte ens spelat i den engelska ligan Premier League, vilket i princip krävs för att gå hem hos de hemmakära engelsmännen.

Men nu tyckte Expressen att det var dags att visa var skåpet ska stå.

Vi gjorde det genom att överta Englands landmärke nummer ett — Big Ben.

Den berömda slagklockan har funnits i 146 år och i natt lystes Big Ben för första gången upp av en svensk, Zlatan Ibrahimovic.

"Riktigt ballt!"

Förbipasserande stannade upp, tog bilder och flinade.

– Det här är riktigt ballt! Zlatan är så bra. Jag hoppas verkligen att ni vinner, säger australiern David Barker, 22.

Londonbon Grace Ifill, 18, lyssnade på musik i hörlurarna när hon såg det bekanta ansiktet mot klocktornets vägg.

– Jag kände igen ansiktet och insåg att det var Zlatan. Jag kan inte namnet på några andra i Sverige. Men jag hoppas så klart att England vinner, säger hon.

Ett gäng förbipasserande italienare ropade ut sin uppskattning för svensken som gjort 42 mål på 61 ligamatcher i Milan-tröjan.

– Vi älskar Zlatan och Milan. Vi hoppas att han blir kvar, säger de med anledning av de obekräftade ryktena att den svenske lagkaptenen ska vara på väg till franska Paris Saint-Germain.

Tror på svensk seger

Mohammed Darman, 21, från London, gick på en promenad förbi Big Ben med svenska flickvännen Kausar Ahmed, 19, när de såg Zlatan Ibrahimovic blicka ner mot dem med orden ”Heja Sverige”.

– Jag har aldrig sett nåt liknande på Big Ben. Det här var häftigt, säger Darman som håller på England.

– Jag är född och uppvuxen här, så sorry, ni kommer att förlora.

Kausar Ahmed från Stockholm tror på svensk seger. Zlatan Ibrahimovic kan avgöra.

– Han är den bäste vi har. Han betyder oerhört mycket för landslaget, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag