Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Var är Pontus Wernbloom?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Scott Heavey

Erik Hamrén bjuder inte på några större överraskningar mot Frankrike – men ännu en gång petas Pontus Wernbloom.

Spelaren saknas av Viasat-experten Bosse Petersson.

- Det är lite märkligt. Han har inte fått en e n d a minut under EM, säger en kritisk Pettersson till Fotbolls-Expressen.se.

Både mot Ukraina och England valde förbundskaptenen Erik Hamrén att peta Pontus Wernbloom. Mittfältaren får inte förtroende nu heller.

Det tycker Viasat-experten Bosse Petersson är märkligt.

– Jag saknar Pontus Wernbloom. Jag vet inte vad som har hänt där, men lite märkligt är det att Wernbloom inte fått någon speltid. Han borde ha varit med mot Ukraina, annars tycker jag att Hamrén gör helt rätt, det får inte bli någon sandlådepolitik där alla ska spela, det är trots allt en viktig match som betyder mycket.

”Visar på en överoptimism”

Bosse Petersson utvecklar ändå sin kritik mot Hamrén – och att Wernbloom inte får chansen.

– Det visar på en överoptimism mot Ukraina. Jag hade gärna sett Zlatan på topp, ensam med ett centralt starkt mittfält. Wernbloom imponerade storligen när CSKA Moskva spelade mot Real Madrid i Champions League och med Anders Svensson och Kim Källström i ännu mer offensiva roller skulle Wernbloom vara städgumman där.

Petersson tycker att Hamréns spelidé fungerar, men att det behövs en annan organisationsform för att ”bryta ner motståndaren med sin egen skicklighet”, förklarar Petersson.

Där skulle en energisk Pontus Wernbloom vara nyttig, menar han.

– Jag saknar lite av attityden och karaktärsspelare som Wernbloom är, fotbollslag behöver den karaktären som är prestigelös i sitt försvarsspel. Blir han lurad biter han ihop och kämpar vidare. Du vet vad du får av Pontus och ett svenskt landslag behöver en Stefan Schwarz-typ i laget.

Har låst fast sig

Petersson tycker Erik Hamrén har låst fast sig i sitt sätt att tänka.

– Både mot Ukraina och England kunde man formerat laget i en annan modell för att göra plats för den typen av spelare i 90 minuter. I min värld är han väldigt betydelsefull. Det tycker jag är lite märkligt under EM att Wernbloom inte fått en e n d a minut.

Bosse Petersson tycker ändå att det är rätt att Emir Bajrami och Ola Toivonen får chansen igen.

– Det finns absolut en logik i det. För mig är Ola central alla dagar i veckan. Det är logiskt att använda honom när Elmander inte är tillgänglig.

Pettersson tror dessutom att vänsterkanten med två snabba spelartyper – Martin Olsson och Emir Bajrami – kan ställa till problem för fransmännen.

”Käka upp fransmännen nu”

– Vi har sett det innan och det har funkat ganska bra. Bajrami har haft en knölig säsong men har kantegenskaperna och kan utmana.

Hur ska Sverige tänka när man går in i matchen mot Frankrike?

- Jag hoppas vi kan göra en riktigt bra match som slussar in oss i framtiden. Att vi visar hur vi ska agera. In och käka upp fransmännen nu!