Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ett av de märkligare beslut som landslaget har tagit

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sveriges uppladdning inför EM-premiären mot Spanien har förvandlats till en mardröm. 

Janne Anderssons ledarskap prövas som aldrig förr. 

Det går inte att säga annat än att Janne Anderssons tid som förbundskapten varit en relativt lugn historia. Janne har, mycket på grund av sina resultat, sluppit den hårdaste kritiken och undvikit de allra värsta stormarna. 

Zlatan-gate är väl den som tagit hårdast hittills, men där rökte Zlatan och Janne fredspipa och gick vidare. Efter ett harmoniskt Båstad-läger, stjärnspelare i superform och en bättre trupp än någonsin, såg det också ut som Janne Andersson skulle få de perfekta förutsättningarna att fortsätta leverera resultat i EM-premiären mot Spanien. 

Det blev inte riktigt så. Istället upplever Janne nu en mardrömsperiod och han kallar tisdagen för en av de jobbigaste dagarna någonsin som ledare. 

Jag förstår honom. 

Mycket kan gå snett för landslaget

Och det känns som mycket gått snett för landslaget och det går att ifrågasätta rätt mycket som Blågult har gjort senaste tiden. 

Det är alltid enkelt att vara efterklok, men att ge spelarna ledigt i några dagar , mitt under en pandemi, känns som ett av de märkligare besluten som landslaget tagit hittills. 

Varför kunde inte spelarna bara stanna på hotellet och haft det lite skönt där och stannat i bubblan i stället för att åka hem och träffa familjerna och utsätta sig för onödiga risker? 

Om det nu är EM-slutspel vart fjärde år och man vet att man ska vara borta från familjen 20-30 dagar spelar kanske inte två-tre dagar hit eller dit någon roll? Som sagt, alltid lätt att vara efterklok. Det gäller också Dejan Kulusevski som inte lär sova gott de kommande nätterna med vetskapen om att det enligt landslagets läkare Anders Valentin, troligtvis var Kulusevski som smittade Mattias Svanberg. Kulusevskis beslut att åka på en familjemiddag , där också några kompisar överraskade spelaren, kallade Janne Andersson för ”ett dåligt beslut.” Men det var inte där som Dejan blivit smittad utan av en närstående familjemedlem vid ett annat tillfälle. Återigen; att ge spelarna ledigt var ett häpnadsväckande märkligt beslut. 

Kommunikationsmissen som ledde till att Mattias Svanberg åkte ut till träningen trots att han inte fått sitt svar på sitt Covid19-test, var också en rejäl miss. 

Att landslagets presschef lade ut en bild på sitt Instagramkonto med en öl i handen är ju självklart en bagatell, men skapade rubriker i både svenska och utländska tidningar, vilket är ett brus som också lär störa i den Blågula EM-bubblan. 

Janne Anderssons ledarskap har aldrig prövats så här

Nej, Janne Anderssons ledarskap har aldrig prövats så som det gör nu. Det sista en tränare vill är att lägga energi på saker som inte hör till fotbollen. Framför allt under ett EM-slutspel.

Framför allt Covid19-situationen, något som han inte kan påverka. 

Pontus Jansson är hängig, har umgåtts nära med Mattias Svanberg, och riskerar att smittas. Det gör flera andra i truppen också och det är nog läge för förbundskaptenen att börja titta på att kalla in ersättare. 

Samtidigt; det är i motvind draken lyfter. 

Det är nu Janne Andersson ska visa fingertoppskänsla och använda all sin erfarenhet för att tackla en situation som är extremt svårhanterlig. 

Kraven på ett bra resultat mot Spanien i premiären blir i och med bortfallet av framför allt Dejan Kulusevski inte lika hårda. Och samtidigt kan den senaste veckans händelser i bästa fall skapa en vi mot världen-känsla i landslagstruppen och ena laget ännu mer.  

Svaret har vi någon gång på måndag strax innan klockan 23.00