Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Englands varning: ”Vi kommer gå av planen”

Tammy Abraham och England kommer inte acceptera rasism från läktarhåll.
Foto: PASCAL ROSSIGNOL / BILDBYRÅN REUTERS X00234
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Englands landslag accepterar inte rasism i EM-kvalet.

Om någon spelare får utstå rasistiska glåpord från läktarna kommer laget lämna planen.

– Vi vill visa världen att vi inte accepterar löjliga påhopp, säger Tammy Abraham enligt The Guardian.

Det engelska landslaget kommer lämna planen om någon spelare utsätts för rasism. Det berättar Tammy Abraham som precis blivit uttagen till sina första tävlingslandskamper.

– Vi har haft möten om det och pratat om hur vi ska hantera situationen, säger Abraham.

Flera bulgariska åskådare ropade rasistiska saker i kvalmatcherna mot Tjeckien och Kosovo i juni. Det gjorde att Englands lagkapten Harry Kane lyfte frågan på ett möte med laget.

– Harry har sagt att om något händer kommer vi gå av planen tillsammans. Om vi inte är nöjda - oavsett vad ställningen är - kommer vi ta ett beslut om vi ska stanna på planen eller inte, säger Tammy Abraham.

De kommer inte bry sig om ifall laget förlorar poäng.

– De som tar hand om det får göra det sedan, ställningen eller vad som händer med poängen. När det händer handlar det om att vi är ett lag och att vi vill visa världen att vi inte accepterar löjliga påhopp.

”Det ger människor ursäkter”

I EM-kvalmatcherna finns en regel om tre steg som ska följas när det kommer rasistiska läten från läktarhåll. Om ropen inte slutar efter ett meddelande i högtalarna ska domaren stoppa spelet tillfälligt. Om det inte heller funkar ska domaren blåsa av matchen.

Tammy Abraham tycker att man ska gå direkt till det tredje steget.

– För mig behövs det bara en tillsägelse, annars ger det människor ursäkter, säger Abraham och fortsätter:

– Ingen vill ha det i fotboll. Det drabbar inte bara en person, det drabbar hela laget. Om vi bestämmer oss för att vi inte vill spela matchen på grund av vad som pågår kommer vi gå av som ett lag.

Utsatt efter straffmissen

Tammy Abraham har gjort succé med åtta mål för Chelsea i Premier League men innan ligan startade missade 22-åringen den avgörande straffen i supercupfinalen mot Liverpool. Efter matchen fick han utstå många rasistiska påhopp på sociala medier.

– Jag hanterade det på bästa möjliga sätt. Jag höll mig borta från Twitter och alla sociala medier och umgicks med mina lagkamrater och min familj, säger Abraham.

– Jag har pratat många gånger om det. Det är inte acceptabelt och det är inte en ursäkt för människor att gömma sig bakom skärmar för att de ska få säga vad de vill.

Innan England reser till Sofia för matchen mot Bulgarien möter man Tjeckien i Prag. Laget har fått en lysande start på EM-kvalet och tagit alla tolv poäng efter fyra matcher.