Englands jättekross – bröt förbannelsen

LIVE-TV: Se SportExpressen TV direkt.
Foto: ETTORE FERRARI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ETTORE FERRARI / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Alla tidigare EM-kvartsfinaler som England spelat har gått till förlängning, men inte den här.

England krossade Ukraina med 4–0 och är klart för semifinal mot Danmark.

– Det är en jättebra dag för engelsk fotboll, säger Harry Kane i SVT:s sändning. 

England – som startade med supertalangen Jadon Sancho för första gången i mästerskapet – började klart bäst. Raheem Sterling drev bollen, skar in från vänsterkanten, serverade en felvänd Harry Kane som vände om och avslutade i mål. Det var hans tredje mål i turneringen. 

– Vilken mardrömsstart för Ukraina, sade Chris Härenstam i SVT:s sändning. 

I den 27-gradiga Romnatten så malde England på och Ukraina försvarade, det var lite signumet för hela den första halvleken. Dessutom fick Ukraina ytterligare trubbel när mittbacken Serhiy Kryvtsov skadade sig och tvingades utgå med tio minuter kvar av första halvan. 

Declan Rice hade dessförinnan haft ett lurigt skott från distans som skapade lite flipperspel i Ukrainas straffområde. Ukraina höll sig till ett insläppt mål och i halvtid så ledde England med 1–0. 

Första landslagsmålet

I andra halvlek så var det islossning för England. Det började direkt när den tyske domaren blåste i gång halvleken. I den 46 minuten så dundrade Harry Maguire in 2–0 för engelsmännen på nick. Bara fyra minuter senare så hittade Harry Kane nät för andra gången i matchen och skickade in 3–0.

Jordan Henderson har spelat i det engelska landslaget sedan 2010, men fram tills i kväll hade han aldrig gjort ett mål. När han gjorde 4–0 på nick så var det alltså hans första landslagsmål. Ingen spelare i det engelska landslaget har fått vänta så länge på sitt första landslagsmål. Sol Campbell hade ”rekordet” tidigare, han gjorde sitt första mål i landslaget i sin 47:e match. 

https://twitter.com/OptaJoe/status/1411422542393446400

Kane: ”Vi är redo för onsdagen”

Det här är också första gången i EM:s historia som ett lag gör tre nickmål i en och samma match. Nu väntar semifinal för England mot Danmark på onsdag, matchen spelas på Wembley i London. Det blir en svår uppgift för Danmark att få hål på England som fortfarande inte har släppt in ett enda mål i turneringen.

Harry Kane är faktiskt en av de äldre spelarna i den engelska truppen, trots att han född 1993. Han var minst sagt en av anledningarna till att England nu är i EM-semi med sina två mål i den här matchen.

– I andra så kommer vi ut bra och det är klart att det är skönt att göra några mål men det viktiga är att vi är vidare, säger han i SVT:s sändning och tillägger:

– Det är en jättebra dag för engelsk fotboll.


Danmark är i EM-semifinal: ”De har hittat ett flyt i sitt spel” 

Noa Bachners hyllning till danska spelarna efter matchen.