En påminnelse – blir allt annat än lätt för Sverige

Marek Hamsik och Robert Lewandowski.
Foto: LUKASZ GROCHALA/CYFRASPORT VIA WWW.IMA / IMAGO IMAGES/NEWSPIX WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Marek Hamsik.
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Slovakien besegrade Polen med 2-1 i första matchen.
Foto: EVGENYA NOVOZHENINA / AP TT NYHETSBYRÅN

Slovakiens stjärnor klev fram när det behövdes som mest.  

Och Sverige fick ännu en påminnelse om att Slovakien kommer bli allt annat än en lätt motståndare. 

På förhand handlade matchen mellan Polen och Slovakien om två spelare. Marek Hamsik och Robert Lewandowski. De båda lagen har visserligen ett par andra spelare som är riktigt vassa, bland annat mittbacken Milan Skriniar i Slovakien som är nybliven italiensk mästare med Inter. 

Men i stort är båda lagen beroende av ett fungerande kollektiv, hårt jobbande spelare och sedan hoppas man på att någon av Hamsik och ”Lewa” gör det där lilla extra framåt. Så brukar det vara och i första halvlek får man också säga att Hamsik vann matchen mot Polens storstjärna. 

Hamsik stod inte för någon dunderinsats, men tog väl tillvara på passningarna, levererade fina passning till sina lagkamrater och skapade ett lugn som gjorde att slovakerna kunde känna sig trygga. När sedan Robert Mak, en av de där rätt bra spelarna bakom Hamsik, sa maka på er till Polens försvarare och bjöd på en fin tunnel, stod det 1-0 till Slovakien. 

Då hade vi spelat i 18 minuter. Maks prestation var riktigt vass, ändå fick han inte målet, utan det tillskrevs självmål av Wojciech Szczesny. Extremt märkligt och en regel som nog borde ses över. Att inte Mak får det målet, med tanke på hur det gick till, är en mindre skandal. 

***

Där och då såg Slovakien rätt nöjt ut. Till pausvila med en 1-0-ledning och en Hamsik som hade sett hyfsat fin ut. Men tyvärr för Slovakien hade spelarna lämnat skorna kvar i omklädningsrummet. Maken till tafatt försvarsspel var längesedan man såg, när både Dubravka, Satka och Skriniar, inte alls var påkopplade. 1-1 genom Linetty några sekunder in på andra halvlek, och det var fördel Polen igen. Skriniar och Slovakien skull dock få sista ordet. 

Efter att Krychowiak fått sitt andra gula kort och fått lämna planen dröjde det inte länge förrän Skriniar satte 2-1. En lite tilltrasslad situation där Interbacken sköt in segermålet från nära håll. Om man ville veta hur mycket målet betydde var det bara att kolla på förbundskapten Stefan Tarkovic reaktion. Det segerjublet var befriande att se. 

***

2-1-segern för Slovakien var en liten skräll. Samtidigt en påminnelse till Sverige att slovakerna blir allt annat än en lätt uppgift. Marek Hamsik blir bara bli bättre och bättre ju längre turneringen lider. 

Å andra sidan ska vi se det positivt med blågula ögon så måste ju Sverige slå Slovakien för att ha chans till en bra lottning i slutspelet. 

Och i och med Polens förlust är chanserna större att Sverige i sista matchen får möta ett uppgivet Polen som redan är avsågade från den andra rundan.