Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EM-arenan stoppas – svarar med 38 andra

Bild på den upplysta stadion tagen vid ett annat tillfälle i juli 2016.
Foto: TOBIAS HASE / AP TT NYHETSBYRÅN
Bild från 2019.
Foto: HERBERT BUCCO VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/HERBERT BUCCO WWW.IMAGO-IMAGES.DE

SANKT PETERSBURG. 38 fotbollsarenor i Tyskland kommer att lysa i regnbågens färger i kväll.

Det är svaret på UEFA:s förbud mot att låta EM-arenan i München ha samma färger under matchen mot Ungern.

– Jag tycker att det är sorgligt och bedrövligt att vi år 2021 ska behöva prata om de här frågorna, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

Parlamentet i Ungern röstade nyligen ja till en ny lag som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet bland unga i landen.

I kväll möts Ungern och Tyskland i München i den sista gruppspelsmatchen och för att manifestera mot den omdebatterade lagen i Ungern planerade stadens politiker att lysa upp matcharenan i regnbågens färger.

Planerna förbjuds av UEFA och det tyska fotbollsförbundet hotades med böter på upp till 10 miljoner kronor, enligt Bild. 

UEFA:s beslut har väckt starka reaktioner runt om i fotbollseuropa.

– Regnbågens färger är hyllning till mångfald, det har inget med politik att göra, säger Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand.

Janne Anderssons ilska: ”Sorgligt och bedrövligt”

Sveriges förbundskapten Janne Andersson röt till på tisdagens presskonferens när han fick frågor om förbudet:

– Jag tycker att det är sorgligt och bedrövligt att vi år 2021 ska behöva prata om de här frågorna. Att man som människa inte ska få älska och leva med vem man vill.

Han ville dock inte kommentera det europeiska fotbollsförbundets beslut.

– Uefas ställningstagande får du fråga Uefa om, hur de resonerar kring hur det är. Jag kan inte regelverk och hur det fungerar. Men jag tycker att det är bedrövligt att vi ens ska behöva prata om grundfrågan, säger Janne Andersson.

10 000 regnbågsflaggor delas ut på arenan

Som en motreaktion kommer ett trettiotal arenor runtom i Tyskland att lysas upp i regnbågens färger, enligt Bild.

Bland annat väljer att Frankfult, Köln och Berlin att färga sina arenor i regnbågens kulörer. Enligt Bild kommer samtliga klubbar i Bundesliga att delta i aktionen, tillsammans med flera andra i andra- och tredjedivisionen.

Men UEFA:s förbud kommer inte stoppa München från att ta ställning i frågan. Bild skriver att stadshuset kommer att prydas av regnbågens färger och att 10 000 regnbågsflaggor kommer att delas ut inne på matcharenan.

Matchen mellan Tyskland och Ungern startar 21.00.