Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekwall: "Håll käften – jag blir så förbannad"

Patrick Ekwall.Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån
Bild från TV4:s EM-sändning.Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

Före detta TV4-medarbetaren Cecilia Giertta skrev en krönika om att kläderna som de kvinnliga EM-profilerna i rutan bär vittnar om ett jämställdhetsproblem.

Texten har väckt upp starka känslor – bland annat hos Patrick Ekwall.

– Jag blir så jävla förbannad, säger TV4-profilen i Pådden med Olsson och Ekwall.

Lyssna på "Pådden" med Olsson och Ekwall avsnitt 165

Ladda ner avsnitt
Spela upp i annan app

Det var i en krönika i tidningen Idrottens Affärer som Cecilia Giertta först uppmärksammade hur kvinnorna som deltar i TV4:s och SVT:s sändningar klär sig.

Giertta, före detta sportjournalist på Dagens Nyheter och tidigare kommunikationschef på TV4, skrev bland annat:

"Kvinnorna har kortkort, långt blont hår och är stylade till max, killarna har kostym, skägg och är så icke-glamorösa så det bryter."

"Tittar fler på TV4 och deras matcher för att Anna Brolin har korta klänningar och kjolar på sig? Eller fler på SVT för att Johanna Fränden har skyhöga klackar till sina supertajta pants? Eller tittar vi på tv för att vi är intresserade av de matcher som visas? Rimligtvis borde det vara det senaste."

"Ett jävla svinhugg"

Många har reagerat på Gierttas krönika, däribland Anna Brolin, som skrev en replik i form av ett blogginlägg.

Ämnet tas också upp i veckans avsnitt av Pådden med Mats Olsson och Patrick Ekwall. Och den sistnämnde är rejält upprörd.

– Det är ett jävla svinhugg på Johanna Frändén, Hanna Marklund och Anna Brolin. Jag vet att de väljer sina kläder själva. Det finns ingen som säger till dem vilka kläder de ska ha i rutan, säger Ekwall.

– Jag blir så jävla förbannad. Vad är det för fel på att klä sig snyggt som sportjournalist?

– Det är banalt, idiotiskt, håll käften.

"Tar heder och ära"

Olsson är inne på samma spår.

– Det är att ta heder och ära av Hanna Marklund, Johanna Frändén och Anna Brolin. Peka ut dem som viljelösa offer. Det var oerhört föraktfull skrivet, säger Olsson.

Ekwall tycker att Giertta borde vara nöjd med att jämställdheten har skördat såna triumfer i svensk sport-tv.

– Äntligen har vi hamnat i en situation där vi har tjejer i en studio som pratar om fotboll. För några år sedan var det omöjligt. Och i väldigt många länder är det en utopi, det existerar inte, säger TV4-profilen.