Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det kostade mycket – men det var det värt”

Daniel Nannskog tillsammans med SVT:s EM-gäng, Therese Strömberg, Jonas Eriksson och André Pops.
Foto: Janne Danielsson / SVT
För två år sedan, när Nannskog var missnöjd med tänderna.
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB TT NYHETSBYRÅN

Han är en av Sveriges mest rutinerade fotbollsexperter. 

Samtidigt menar Daniel Nannskog, 47, att det finns röster som är starkt kritiska till honom. 

– Det finns de som vill trycka ned mig, säger SVT-experten som också berättar om hur han varit manisk, skitnödiga fotbollsstudios och hur det var lika smärtsamt som kostsamt att fixa tänderna i våras. 

– Men min mamma hade fått nog av mina tänder. 

Han har egentligen förberett sig hela året, men ju närmare EM kommer desto mer grottar Daniel Nannskog ned sig i matcherna han ska jobba med. 

Men så har det inte alltid varit för den förre fotbollsstjärnan som har jobbat som expert för SVT i snart tio år. 

Tvärtom, under de två första mästerskapen, EM 2012 och VM 2014, var det mer eller mindre kaos när Nannskog förberedde sig för tv-uppdrag. 

– Då var jag manisk, helt skadad. Jag pluggade på sinnessjukt mycket men det blev bara värre och sämre. Och i sista ändan använder man bara en procent av allt det man har pluggat på. För vissa kan det säkert ge något, men för mig ställde det bara till det i skallen. Helt plötsligt kunde Pops (André, programledare i SVT) ställa en fråga och då började alla namn bara snurra i huvudet. Det var enormt obehagligt. 

– Jag tror inte att min minneskapacitet är superbra, och under resans gång har jag lärt mig att hur jag förbereder mig bäst. Att ha en grund och sedan plugga på inför varje match.

– Nu är jag mycket mer rutinerad och vet hur jag ska lägga upp det. 

Är du nervös inför en sändning?

– Jag var nog mer nervös tidigare, nu har jag gjort så många sändningar och fått en trygghet, det handlar nog också om att jag har mer kunskap. 

– Men jag är inte perfekt på något sätt överhuvudtaget. Alla har sin bild av en match eller spelare, jag förmedlar bara min bild. 

Daniel Nannskog säger att han försöker bortse vad andra tycker och tänker om honom som expert, åtminstone när det kommer till tv-kritiker. 

– Jag bryr mig inte om vad någon krönikör skriver. Det finns en del, utan att nämna några namn, som vill trycka ned mig. Men jag vill inte veta. Och det har jag sagt till folk i min omgivning också, jag vill inte veta vad som skrivs om mig.

Nannskog under EM-sändningarna i SVT
Foto: SVT

”De säger de finaste orden”

Det finns dock andra åsikter som betyder mycket för Nannskog. 

– När jag är i matbutiken eller på stan får jag jättemycket feedback. Först och främst vill de snacka fotboll, och det roliga är att det mest är äldre personer som kommer fram. Och de allra finaste orden kommer från äldre damer. De kan säga att ”jag är egentligen inte intresserad av fotboll men när jag ser och lyssnar på dig tycker jag att det är jättekul”. 

– Det är den absolut finaste komplimang jag kan höra i mitt jobb.

– Skulle jag inte få den biten skulle jag nog vara ganska snabb med att sluta. Även om jag får feedback från mina chefer så är den responsen viktig för mig. Man är bara mänsklig, och vill veta att man gör ett bra jobb. 

– Men jag är införstådd med att man inte kan gå hem hos alla. Och jag har blivit bedömd i stort sett hela mitt liv, sedan jag var fem år och började spela fotboll. Det ska bli ganska skönt den dagen man inte blir bedömd längre. 

Vad ska du göra då?

– Jag vet inte. 

Vad tycker du din styrka är som expert?

– Det är nog spelförståelsen, att jag känner att jag kan luta mig mot den och använda mig av erfarenheter från min egen karriär. Och att jag kan garva. Det finns fotbollsstudios som är jäkligt skitnödiga. Man måste komma ihåg varför folk började spela fotboll, det var för att det är roligt. Under min karriär var jag som bäst när jag var glad. Och för mig är fotboll väldigt mycket förknippat med glädje och skratt. 

– Och så det är nu också, de bästa sändningarna är när vi får in skratt. Sedan får det så klart inte bli pajigt, det måste finnas en balans. 

”Jag hade bedrövliga tänder”

Är du fåfäng, hur du ser ut i tv?

– Nej. Eller jo, jag har fixat tänderna i vår, jag har verkligen haft fula och hemska tänder. Min mamma ringde upp mig en gång efter att hon sett mig på tv och sa: ”Nu räcker det, Daniel. Du måste fixa de där tänderna”. 

– Och det har jag gjort nu. Men herregud, vilken process det har varit. Jag har varit hos tandläkaren under hela våren och det har gjort så fruktansvärt ont, vissa gånger har jag legat två timmar i tandläkarstolen. 

Vad har det kostat?

– Mycket, väldigt mycket, men det var det värt. Jag hade verkligen bedrövliga tänder tidigare. Min pappa har jäkligt dåliga tänder så jag tror att jag har ärvt dem. 

Är din mamma nöjd nu?

– Ja, jättenöjd. Jag var och hälsade på henne i Helsingborg i samband med att jag var nere i Båstad och jobbade på landslagets EM-läger och hon tyckte att tänderna var så fina. 

Var hon med och sponsrade?

– Nej, jag fick ta mina gamla fotbollspengar.

Daniel Nannskog kör ett nytt mästerskap som expert i SVT.
Foto: Janne Danielsson / SVT

”Bland de svettigaste jag har sett”

Har du haft erbjudande från andra tv-kanaler?

– Nej, och jag har alltid haft långa kontrakt och jag har nog alltid varit ganska tydlig med att jag vill vara på SVT. Jag kan inte ha det bättre, dels att vi har dragit i gång ”Fotbollsstudion” på måndagar, men framför allt mästerskapen. Det finns inget roligare än att jobba med det. Att gå in i den där bubblan och bara köra, det är det bästa som finns.

Vilka tror du vinner EM?

– Om man tittar på Frankrikes lag, det är bland det svettigaste jag har sett. Hur de spelar i sina anfall, den farten, fysiken och tekniken. De har alla komponenterna. 

Hur lång tror du att Sverige går?

– Spanien får vara favorit i gruppen, sedan står det mellan oss och Polen. Slovakien ska vara sist i den gruppen av det jag har sett av dem. Men jag tror att vi går vidare, hur det går efter det är svårt att säga. Det beror helt på motstånd. 

Vilka tycker du är nyckelspelare för att Sverige ska lyckas i EM?

– Definitivt Emil Forsberg, och han har ju visat en riktigt fin form den senaste tiden, inte minst i genrepet mot Armenien. Kristoffer Olsson håller jag också högt. Men om det ska bli en lång turnering för svensk del måste alla spelare nå sitt max. 


GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021 

LÄS MER: Senaste nyheterna från fotbolls-EM