Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det här börjar bli genant för Uefa

Viktor Orbán.
Foto: LASZLO BALOGH / AP TT NYHETSBYRÅN

Uefa har inlett en jakt på politiska uttryck i EM.

Den har snabbt blivit mycket genant.

En stor anledning till det börjar på Viktor och slutar på Orbán.

Skulle spelarna orka? Skulle alla bli sjuka? Skulle resorna krångla?

När EM äntligen sparkades i gång handlade oron till stor del om det praktiska genomförandet av själva fotbollsmatcherna – men mästerskapet har varit en positiv upplevelse på många sätt. Det mesta fungerar som det ska och fotbollen är underhållande, dessutom är det publik på läktarna igen.

En succé för Uefa, med andra ord? 

På vissa sätt, på andra sätt verkligen inte. 

Det finns en stor och allt mer dyster aspekt av sommarens slutspel. Publikens återkomst till läktarna firas av förklarliga skäl, inte minst har många slagits av ljudkulissen från matcherna som spelats i Ungern. Puskás Aréna har varit fullsatt, både när hemmalaget mött Portugal och Frankrike. 60 000 åskådare. Medan andra länder klarat av att pressa upp taket till 50 eller 75 procents beläggning har Budapest legat steget före. 

Gästvänligheten har på senare tid fått Uefa att kasta trånande blickar ditåt allt oftare. Champions League-matcher har flyttats, Liverpool fick möta RB Leipzig på samma plats, och dessutom har den europeiska fotbollens styrande organ fingrat på idén att ersätta London med Budapest som spelplats för EM:s sista matcher om smittspridningen är för svår i England.

Det kan te sig märkligt att en enskild arena klarar av publiktillströmningen så mycket bättre än alla andra med tanke på pandemins utbredning. 

Men det är det inte.

Handlar om propaganda

Budapests fulla läktare ska förstås mot bakgrund av premiärminister Viktor Orbáns politiska program. Hans regering ifrågasatte tidigt den ”europeiska” coronapolitiken, i linje med sin utpräglade skepsis mot EU som institution, och lät använda både kinesiska och ryska vaccin trots att dessa inte godkänts av EU. Att samla 60 000 personer på Puskás Aréna handlar därför också om propaganda för den ungerska regeringen. 

Läget i Ungern är under kontroll, vill Orbán säga. 

De senaste veckorna har hans politiska maktutövning sammanflätats med fotbollen på flera sätt. I dagarna klubbade Orbáns regering igenom en ny lag. Den förbjuder allt innehåll som överhuvudtaget skildrar homosexuella eller transpersoner och riktas mot yngre människor.

Inga böcker, inga tv-serier, inga läroböcker i skolan. 

Förbuden kommer att ingå i en redan existerande lagstiftning som finns till för att straffa pedofili extra hårt. Många kritiker menar därför att den ungerska regimen i praktiken likställer till exempel homosexualitet med pedofili.

Den nya ungerska lagens innebörd är även svår att separera från en annan händelse i anslutning till EM. I samband med att lagstiftningen klubbades igenom började Uefa utreda en banderoll med homofobiskt budskap som hängdes upp på Puskás Aréna när Ungern premiärspelade mot Portugal. 

Utredningen är en av två som rör matcher i Ungern. Franska spelare som spelade i Budapest uppges ha utsatts för apljud och andra trakasserier från läktarna, något som anmälts till Uefa.

När Irland spelade träningsmatch borta mot Ungern inför turneringen valde det irländska landslaget att likt det engelska och skotska gå ned på knä inför avspark, enligt sin egen motivering för att ”protestera mot rasism”. Deras manifestation buades ut av delar av den ungerska hemmapubliken.

Orbán själv försvarade buropen och menade att han ”höll med”. 

Synen på läktarna under Ungern-Frankrike.
Foto: BERNADETT SZABO / POOL VIA REUTERS BILDBYRÅN

Knästående fotbollsspelare har fortsatt att röra upp känslor i Ungern. 

När folkmassor marscherade mot Puskás Aréna för hemmalagets öppningsmatch var, enligt tyska DW, en betydande del högerextremister från huligankoalitionen Carpathian Brigade, ofta urskiljbara i sina karaktäristiska svarta t-shirts. Gruppen uppges även ha ockuperat merparten av läktarnas kortsidor under Ungerns båda hemmamatcher. Under marschen uppmärksammades en annan banderoll, den här gången med ett budskap om att inte gå ned på knä.

Fotboll har en utvald plats hos Orbán

Händelserna i Ungern är ingenting som uppstått ur tomma intet.

Ungerns premiärminister säger själv att han ser sitt land som en ”illiberal demokrati”. Efter att ha återvunnit posten 2010 har han skrivit om den ungerska konstitutionen, stoppat in meningsfränder i rättsväsendet, utsett en god vän till riksåklagare och kopplat ett hårt grepp om landets medier. Enligt Freedom House, som kartlägger demokratin globalt, har angreppen på rättsstaten och maktdelningen varit så omfattande att Ungern inte längre kan räknas som en demokrati. 

Orbáns nära vänner återfinns även på viktiga positioner inom tidigare statligt oberoende institutioner, kulturella som sportsliga. Just fotbollen har en utvald plats i hans politiska maktutövning, inrikes som utrikes. Enorma pengar har plöjts ned, inte minst genom TAO, ett bidragsprogram som Orbán initierat. TAO har fått mycket kritik för att vara ett korrupt system, men godkändes ändå av EU 2011.

Säljer in en falsk bild

För Uefa börjar det hela bli mycket genant.

I dagarna inledde man en utredning av Tysklands målvakt Manuel Neuer eftersom denne burit en Pride-mönstrad kaptensbindel, ett potentiellt ”politiskt uttryck”, hette det. Utredningen avslutades snabbt när kritiken började strömma in, men det är som vanligt svårt för den europeiska fotbollens styrande organ att komma ur situationen med någon trovärdighet i behåll.

Inför Ungerns möte med Tyskland i München på onsdag fanns ett förslag från stadens borgmästare. Det handlade om att lysa upp hela arenan i Pride-flaggans färger, men Uefa avslog önskemålet med motiveringen att det skulle innebära en riktad politisk aktion mot Ungerns nya lagstiftning.

Hela Ungerns värdskap är ett politiskt uttryck i sig, men ingen kan förvånas över hur det ”undgår” Uefa, som själva tecknade ett gigantiskt avtal med Qatar Airways som huvudsponsor till mästerskapet. 

Deras oklara linje i frågan är lika avslöjande som besvärlig. Likt Fifa lånar man systematiskt ut sina arrangemang till auktoritära politiska ledare. VM i Qatar kommer att användas för att sälja in en falsk bild av tillståndet i landet. Arrangemanget av EM-matcher i Budapest – eller Sankt Petersburg eller Baku för den delen – är verktyg för en auktoritär regim.

Den nya lagen som kraftigt inskränker sexuella minoriteters rättigheter i Ungern fick Pernille Harder, Chelseas och Danmarks världsstjärna, att reagera kraftigt. ”Ska verkligen fler EM-matcher flyttas till ett land som gör så här?”, undrade hon och bad Uefa förvandla fotbollen till en motståndskraft.

Sannolikheten att hon får gehör är liten.


GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021