”Det är svårt för normala människor att göra så”

Foto: TV4

Tomas Brolin vet vad som krävs för att gå långt i mästerskap. 

Och han tror att Janne Anderssons lag har det

– Går man bara vidare kan Sverige spöa alla lag i en match, så är det bara, säger han i Nyhetsmorgon. 

I dag ställs Sverige mot Slovakien i den andra gruppspelsmatchen av EM. Vid seger hägrar slutspelet och jakten på medaljer. 

Tomas Brolin, 51, var med när Sverige tog sig till semifinal i EM 1992 och när Blågult tog brons VM 1994. För att lyckas med det krävs flera saker, men en god sammanhållning är en viktig ingrediens. 

– Det är väldigt viktigt att ha en bra sammanhållning, för det är inte alla landslag som har det. Vi hade det 1992 och det här laget har det, säger Brolin i TV4:s Nyhetsmorgon. 

EM 2021: Brolin tror på Sverige

Brolin följde, likt många andra svenskar, öppningsmatchen mot Spanien där Sverige fick 0-0 efter heroiskt försvarsspel över hela banan. 

– Det var inte så roligt att se på, men den poängen är vi väldigt glada över. 

Nu tror Brolin på en helt annan matchbild mot Slovakien. 

– Första 15-20 kommer vara som en boxningsmatch, där båda lagen känner på varandra. Sen kommer Sverige äta sig in och ta över mer och mer. Vi har ett jättebra mittfält och ett jättebra lag. Jag hoppas vi vågar spela ut. 

Brolin tror att om Sverige tar sig vidare från gruppspelet så ligger vägen till medaljerna öppen. 

– Sen är matcherna 50/50, då kommer det andra grejer på spel. Man ska ha lite tur och flyt och så vidare. Går man bara vidare kan Sverige spöa alla lag i en match, så är det bara. 

Tomas Brolin om straffar: ”Svårt för normala att göra så”

På tal om att våga så kommer samtalet i Nyhetsmorgon in på straffar. I ett mästerskap kan en god straffskytt vara tungan på vågen och just nu är det oklart vem som slår Sveriges straffar. 

I genrepet mot Armenien missade lagkaptenen Sebastian Larsson en straff och enligt Janne Andersson devis ska han inte slå nästa. 

– Får vi en straff får ni se vem som slår straffen. Vi har inte pratat om det, säger Andersson.

Brolin var en fantastisk straffskytt under sin karriär, men det kan vara svårt för dagens spelare att lära av honom, för hans trick var att inte bli nervös. 

– Jag var förberedd på straffar. Jag var onormal på det viset att jag aldrig var nervös. Jag intalade bara mig själv att jag presterade sämre om jag var nervös så slutade jag vara det, säger han. 

– Det är svårt för normala människor att göra så. 

Brolin fortsätter: 

– Sen hade jag en speciell straffstil med. Jag kollade vad målvakten gjorde och la bara bollen i andra hörnet. Det kan du inte göra om du är nervös. 

Sveriges match mot Slovakien börjar klockan 15. 


GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021 

LÄS MER: Stjärnornas lyxliv i Sverige – mångmiljonhus och privatjet 

LÄS MER: Nannskogs förändring inför EM: ”Kostade mycket”