Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är ingen som sörjer Kulusevski”

Foto: Nordmakedoniens fotbollsförbund.
Foto: Nordmakedoniens fotbollsförbund.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Dejan Kulusevski har redan gjort sex mål i Nordmakedoniens landslagströja.

Men när EM startar så spelar han för Sverige.

– Det är ingen i Nordmakedonien som sörjer Kulusevski, säger Agim Sopi som tidigare har tränat Nordmakedoniens U21-landslag.

SportExpressen kan nu berätta hela historien om dragkampen om Dejan Kulusevski.

Efter tre decennier i de stora sammanhangens skugga har Nordmakedonien anlänt till den stora scenen. Det lilla landet, med blott två miljoner invånare, hade aldrig varit nära ett stort fotbollsmästerskap förut. 

Men det nya kvalformatet gav dem en chans – och de tog den genom att besegra Georgien i kvalfinalen med 1-0. 

De lottades in i samma grupp som Österrike, Nederländerna och Ukraina och likt de flesta mästerskapsdebutanter är förhandstipset att gruppspel är så långt som Nordmakedonien kommer att nå. 

Trots att de kan överraska. 

Så sent som i mars chockade de fotbollsvärlden genom att besegra Tyskland i VM-kvalet med 2-1. 

– Den här gruppen spelare har inte respekt för någon, det spelar ingen roll vem som står på andra sidan. Det visade dem mot Tyskland, säger Agim Sopi, tränare i Österlens FF och tidigare U21-förbundskapten för Nordmakedonien. 

Kulusevskis tid i Nordmakedoniens ungdomslandslag

Sopi fortsätter: 

– Det är en riktigt bra grupp spelare som sätter laget främst, jobbar hårt, det är en bra defensiv och bra balans. Dessutom finns det spelare som kan avgöra.

Däribland veteranen Goran Pandev, 37, som kör på i italienska Genoa. Levantestjärnan Enis Bardhi, 25 och Napolitalangen Elif Elmas, 21. 

Men det finns ett namn som saknas, som förbundskapten Igor Angelovski desperat hade velat ha med på EM. 

Dejan Kulusevski. 

21-åringen, som varit en av Europas hetaste talanger de senaste två åren och – om det inte vore för coronaviruset – hade varit högaktuell att starta för Sverige i premiären mot Spanien på måndag, har länge uppvaktats av det nordmakedonska A-landslaget och förbundskaptenen Igor Angelovski. 

Sedan 2015 har Kulusevski representerat Sverige på flera ungdomsnivåer, men innan han började spela för Sveriges U17-landslag gjorde han ett antal matcher för det nordmakedonska U16-landslaget. På totalt fem matcher gjorde Kulusevski hela sex mål, ett mot Serbien, ett mot San Marino och fyra mot Montenegro. 

Nordmakedoniens jakt på Dejan Kulusevski

Så därifrån höll Nordmakedonien stenkoll på unge Kulusevski och var pratade flera gånger med honom om att välja deras landslag. 

2016 träffades Angelovski och Kulusevskis familj i staden Ohrid i Nordmakedonien där de försökte övertyga Kulusevski. 

– Jag hade ett möte med honom och hans föräldrar där jag erbjöd honom att spela för Nordmakedonien. Men då var svaret från dem att de ville att Dejan skulle spela i det svenska U19-landslaget, säger Angelovski till tidningen Sloboden Pecat.  

Han gav inte upp där. Redan nästa sommar tog Angelovski kontakt med familjen Kulusevski på nytt. 

– Vi hade ett möte igen, där jag garanterade Dejan en plats i det nordmakedonska A-landslaget, men vi fick till svar att hans beslut är att representera Sverige. 

Ett möte Kulusevski berättade om för Fotbollskanalen 2018: 

– Förbundskaptenen och presidenten för fotbollsförbundet kom hem till oss i Makedonien och erbjöd mig en plats i deras A-landslag. Det var ett väldigt svårt beslut, då jag är i Makedonien varje sommar, men i slutändan har det alltid varit en dröm att spela för det svenska A-landslaget, sa han då. 

Sista desperata draget – för att locka Kulusevski

Sen kom genombrottet. Kulusevski lånades sommaren 2019 ut till Parma där han slog igenom med dunder och brak. Plötsligt var han på alla storklubbars radar, men Juventus vann dragkampen och fick betala cirka 370 miljoner kronor för Kulusevskis signatur. 

Succén gick inte obemärkt förbi och på senhösten 2019, till EM-kvalmatcherna mot Rumänien och Färöarna, kallades Kulusevski upp till det svenska A-landslaget för första gången. 

– Han har avgörande egenskaper och ”Rolle” (Roland Nilsson, reds anm) har följt honom i U21-landslaget. Han har en förmåga att göra avgörande grejer på planen och sätter sina kompisar i bra lägen och har också bra egna avslut, sa Andersson då. 

Kulusevski gjorde sin debut för Sverige i 3-0-segern mot Färöarna och var därmed helt förlorad för Nordmakedonien. 

Ett Nordmakedonien som hade gjort ett sista desperat försök att övertyga Kulusevski att välja dem tidigare samma höst. 

– Innan matcherna mot Israel och Lettland (5 och 9 september 2019) ringde jag Kulusevski och sa att jag ville ge honom chansen att spela för oss. Han svarade återigen att han valde Sverige och det är därför han inte är med oss. Jag har gjort mitt jobb som förbundskapten, men vad han ville var tydligt, sa Angelovski till tidningen Nezavisen i oktober 2019. 

Så kommer Kulusevski följa Nordmakedonien på EM

Så frågan är nu: hur mycket kommer Nordmakedonien sakna – och tänka på – Kulusevski när de gör sin mästerskapsdebut mot Österrike klockan 18 på söndag? 

– Det är ingen som sörjer Kulusevski där, säger Agim Sopi. 

Inte? 

– Jag tror inte det. De har så pass starkt lag just nu, så just nu är det inte någon som är bitter. Den här gruppen som de har är vass, tillräckligt vass. Kulusevski är superduktig, det har han visat i Juventus. Om något år kanske de kommer sakna honom. Men inte nu.

Sopi väljer att lyfta gruppen som Angelovski har till sitt förfogande. 

– De är i en tuff grupp, men det är inte så att de inte har en chans. Och jag tror alla som kollar på EM kommer bli förtjusta i Nordmakedonien. 

Kulusevski själv då. Vad säger han om Nordmakedonien och EM? När han fick frågan på en presskonferens inför EM sken han upp. 

– Jag kommer absolut följa dem. Jag hoppas så klart att de vinner sin grupp, de har gjort starka resultat på sistone och jag har skrivit till många spelare. Man blir glad när de går och slår Tyskland, och jag hoppas verkligen att Pandev kommer att få göra avtryck.


LÄS MER: Stjärnornas lyxliv i Sverige – mångmiljonhus och privatjet 

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021