Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är helt fel – de får inget val”

Känslosam presskonferens efter Eriksens kollaps • Landslagsläkaren om vårdinsatsen de första minuterna.
Foto: JED LEICESTER / BILDBYRÅN
Foto: WOLFGANG RATTAY / AP TT NYHETSBYRÅN

EM-matchen mellan Danmark och Finland bröts efter att Christian Eriksen fallit ihop på planen.

Sedan ställdes de danska spelarna inför ett val.

Antingen kunde de fortsätta spela klart matchen lördag kväll, eller så kunde vänta ett halvt dygn och spela klart matchen söndag klockan 12.00.

– Jag tycker att det är helt fel, säger den danske fotbollslegendaren Michael Laudrup i danska TV3+, enligt BT. 

Christian Eriksen fördes till sjukhus i ambulans efter att ha fallit ihop på planen i lördagens match mot Finland. Senare under kvällen kom besked från det danska fotbollsförbundet att Eriksen var vaken och nu ska undersökas ytterligare.

Samtidigt var de danska spelarna som var kvar på arenan tvungna att ta ett beslut. Uefa meddelade laget att de kunde välja mellan att antingen spela klart matchen samma kväll eller att den kunde återupptas klockan 12.00 under söndagen.

– Spelarna fattade, efter att ha pratat sig samman och pratat med Christian, beslutet att spela vidare i kväll. Det fanns ingen press från Uefa att spela i kväll. Men eftersom Finland spelar 16:e och vi 17:e var det i kväll eller i morgon. Att gå och lägga sig i kväll och sedan gå upp och spela klockan 12 i morgon... Då var det bästa valet att spela vidare och, helt ärligt, få det överstökat, förklarade förbundskaptenen Kasper Hjulmand på presskonferensen efter matchen.

Michael Laudrup: ”Det är fel”

Han säger samtidigt att det inte var något lätt beslut att ta.

– Det satt spelare i omklädningsrummet som känslomässigt var helt färdiga. Som sa till varandra: ”Helt ärligt, kan vi göra det här?” Vissa sa att de inte kunde, andra att de var beredda att prova. Vi pratade mycket om känslor, att lova varandra att ge plats till alla känslor som fanns. Att det är okej att inte vilja, säger Hjulmand.

Den danska fotbollslegendaren Michael Laudrup riktar nu kritik mot Uefas sätt att hantera händelsen på.

– De får ett val som inte är något val. Spela i kväll eller spela i morgon klockan 12. Det tycker jag, ursäkta mig, inte är ett val på riktigt, säger han i danska TV3+, enligt BT. 

Laudrup menar att det är en orimlig situation att sätta de danska spelarna i.

– Att fatta ett beslut så pass nära inpå en så känslomässig händelse tycker jag är fel. Där borde Uefa ha sagt: ”Naturligtvis spelar vi inte mer i kväll, vi får undersöka senare vilka möjligheter som finns”.

”Kanske borde vi ha satt oss på bussen”

Han stöttar samtidigt det danska landslaget i beslutet som togs och hyllar dem för att de klarade av att kliva ut på planen igen.

– Jag tycker att det är fel och det står jag fast vid. Men nu när det blev så här så tycker jag att det är otroligt starkt gjort av spelarna, säger Laudrup.

Kasper Hjulmand pratade om beslutet att fortsätta spela ännu en gång under en digital presskonferens på söndagen. Han var då mer tveksam till beslutet att spela vidare.

– Det var en mycket svår situation som vi fick från Uefa. Men jag tycker det var fel att ställas mellan de två valen, säger Hjulmand.

– Spelarna visste inte om de hade förlorat sin bäste vän. Vi borde inte ha spelat. Kanske borde vi ha satt oss på bussen och sett vad nästa dag skulle ge.