Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är den värsta känslan i världen”

Sverige hade svårt att få tag i bollen i första halvlek.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Emil Forsberg jagar bollen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Spanien körde över Sverige fullständigt under de första 45 minuterna. 

– Det här är den värsta känslan i världen, säger experten Karen Carney i BBC.

– Det är nästan lite pinsamt hur det ser ut, säger André Pops i SVT.

Trots den spanska dominansen slutade matchen 0-0. 

Att Spanien i Spanien skulle komma att bli en mycket svår premiäruppgift – det var nog de flesta överens om.

Men hur svår?

Det spanska landslaget öppnade EM-premiären mot Sverige i ett ursinnigt tempo. Blågult fick omgående falla ner i banan för at inrikta sig på försvar och det gick långa perioder utan att de svenska spelarna fick röra bollen. 

Och spanjorerna skapade också lägen. Dani Olmo fick ett jätteläge då han nådde högst på ett inlägg och tvingade Robin Olsen till en jätteräddning.

Och den spanska pressen fortsatte.

”Den värsta känslan i världen”

Efter tio minuters spel hade hemmalaget 90-10 i bollinnehav och när 25 minuter passerat hade Sverige slagit 35 lyckade passningar. 

Spanien? 227.

”Fram tills nu har Spanien 90% bollinnehav. Det är en siffra som talar för sig”, skriver Mundo Deportivo och fortsätter: 

”Sverige syns inte, de har ingen boll alls. Efter 20 minuter så har Sverige bollen för första gången på Spaniens planhalva. Ett inkast efter att Rodri tappat bollen”.

Den tidigare engelska landslagsspelaren Karen Carney lider med de svenska spelarna.

– Så fort Spanien förlorar bollen vill de vinna tillbaka den. Du kan se de svenska spelarna bedja ”Snälla, ge oss lite vila”. Sverige vinner ibland tillbaka den, men spanjorerna svärmar kring dem och ger inga andra chanser, säger hon i BBC.

– Jag har själv varit i den situationen som spelare och det är den värsta känslan i världen.


https://twitter.com/BBCMOTD/status/1404523966002348041

I den 38:e minuten fick Alvaro Morata ett gratisläge att ge Spanien ledningen efter att Marcus Danielson missbedömt situationen. Morata kom helt ren med Robin Olsen, men lyckades på något vis rulla bollen utanför målvaktens vänstra stolpe.

André Pops: ”Det är nästan pinsamt”

Sverige då? Nej, den första halvleken lämnade en hel del att önska vad gäller passningsspel och offensiva initiativ.

Men med ett undantag. I den 41:a minuten skapade Alexander Isak Blågults enda målchans och var sensationellt nära att ge Sverige ledningen.

Men avslutet tog i stolpen.

– En gastkramning och tuff halvlek. Det hade inte varit rättvist, men så otroligt skönt för Sverige med tanke på hur det hade sett ut, säger André Pops i SVT-studion.

När den första halvleken summerades hade Spanien haft 155 passningar långt in på Sveriges planhalva. I samma disciplin landade Blågult i 25 passningar.

– Jag har aldrig sett nåt liknande, säger SVT-experten Jonas Eriksson.

– Det är nästan lite pinsamt hur det ser ut, säger Pops.

Fotbollsjournalisten Richard Jolly uppmärksammar att franskfödde Aymeric Laporte, som nyligen bytte landslag till Spaniens, hade fler lyckade passningar än hela Blågult.

”Halvtid mellan Spanien och Sverige och fotbollsspelare födda i Frankrike (Laporte) har lyckats slå fler passninfar än spelare födda i Sverige (hela det svenska laget)”, skriver han på Twitter.

Till den andra halvleken tajtade Sverige till defensiven ordentligen och bjöd Spanien på betydligt mindre yta och färre chanser. Spanien dominerade matchen ut, men dock utan att göra mål. 

Matchen slutade 0-0. 

Statistik, första halvlek

BOLLINNEHAV


Spanien: 79 procent

Sverige: 21 procent


PASSNINGAR


Spanien: 430

Sverige: 65


AVSLUT


Spanien: 7

Sverige: 1