Det är dags att ta in Quaison i startelvan

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

SANKT PETERSBURG. Robin Quaison visade vad vi alla redan sett under ett par veckors tid. Anfallaren är i superform. 

Dags att ge honom chansen från start mot Polen, Janne. 

Det syntes redan när han gjorde gjorde mål mot Finland på Friends att Robin Quaison hade hittat prickat formen lagom till sommarens EM. Efter en rätt stökig säsong i Mainz, med tränarbyte och en pånyttfödelse av laget andra halvan av säsongen, kom Quaison faktiskt in i det här mästerskapet som en av de mest formstarka spelarna Janne Andersson hade till förfogande. 

Och det bästa av allt är att formen fortfarande är på uppåtgående. 

Han har hyllats av både Janne Andersson och sina lagkamrater under träningarna inför och under EM. Oturligt nog för Quaison är konkurrensen mördande i Sveriges anfall. Framför allt nu när Dejan Kulusevski är tillbaka. Alla vet också hur svårt det är att flytta på Janne-favoriten Marcus Berg, som slitit hårt och bidragit med massor. Främst mot Spanien, men även mot Slovakien, där han dock fick ut väldigt lite offensivt och målchansmässigt. 

När det nu väntar en match mot Polen, där Sverige är med och slåss om gruppsegern, tycker jag det är dags att ge Quaison chansen från start. Han har förtjänat att få den.

Peta Marcus Berg

Framför allt med tanke på den form han är i, insatsen mot Slovakien och att han nog lär vara den som är bland de piggare i Blågult, med tanke på speltiden. För mig är han given från start när Sverige slipar formen inför åttondelsfinalen (jo, jag vågar lova att det blir det) och slåss om att bli gruppetta här i Sankt Petersburg på onsdag. 

Janne Andersson borde peta Marcus Berg, som tagit ut sig enormt i värmen i Sevilla och Sankt Petersburg. Quaison och Isak på topp mot Polen vore ett hyperintressant val. De borde passa perfekt på topp nu med tanke på vilken formkurva de båda har. Och de kompletterar ju varandra bra. Isak har visat att han kan vara en rätt bra referenspunkt i anfallet som kommer ner och hämtar boll. Även Quaison kan hålla bort sin motståndare och hålla i bollen, även om hans främsta styrka ligger i djupeldsspelet. Han har verkligen fått ett helt annat klipp i steget den här säsongen i Mainz och likt Isak är det svårt för motståndarna att få fatt i honom. Framför allt med det drivet i steget första metrarna. Nej, det borde bli Blå linjen på topp mot Polen.

Svåra val för Janne Andersson

Viktor Claesson borde också närma sig en startelva. Kristoffer Olsson hade det jobbigt mot Slovakien, drog på sig ett tidigt gult kort som hämmade honom. Han kan nog vara rätt nära att ryka mot Polen, och i så fall flyttas Sebastian Larsson in centralt och Claesson tar plats på högerkanten. 

Som ni ser är det många svåra val för Janne inför matchen på onsdag. Men efter att Sverige nu får en extra vilodag, Spanien-Polen spelas under lördagen, så har Janne Andersson ett par dagar till på sig att fundera över hur han ska formera sin elva. Han står som sagt inför allt annat än lätta beslut. 


LÄS MER: Emil Forsberg om samtalet med dottern: ”Kom hem”

LÄS MER: Slovakien rasar efter förlusten: ”Det var en tydlig hands”

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021