Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"De är bara ute efter att lura folk på pengar"

Foto: Marcus Ericsson
Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Ett otal svenskar kan sitta på värdelösa EM-biljetter.

På marknadssajten Viagogo kan man köpa matchbiljetter av andra privatpersoner, trots att varje biljett kräver en överensstämmande id-handling för att vara giltig på arenan.

– De är bara ute efter att lura folk på pengar, säger Svenska fotbollförbundets biljettansvarige Lena Danielsen.

Det är bara dagar kvar innan årets stora fotbollsfest drar i gång. Tusentals svenskar väntas resa ner till Frankrike för att följa EM-slutspelet på plats – men uppladdningen har inte varit utan kontroverser.

Så sent som i månadsskiftet kunde SportExpressen och GT rapportera att hundratals svenskar blivit blåsta på EM-biljetter av en bedragare. Och fler svenskar riskerar att få fotbollsfesten spolierad.

Sajten Viagogo erbjuder nämligen tredjepartssäljare möjligheten att sälja sina matchbiljetter vidare till intresserade köpare. Men enligt Svenska fotbollförbundet får ingen komma in på matcharenorna i Frankrike om man inte kan uppvisa en ID-handling som överensstämmer med namnet som står skrivet på biljetten.

"Biljetterna är värdelösa"

Biljettansvarig Lena Danielsen:

– Det är inte tillåtet att sälja biljetter vidare. Det är ingen annan än Uefa som har rätten att hantera biljetter. Alla biljetter är personliga, det kommer att finnas både ID-kontroll och biljettkontroll på plats. Och det går inte att ändra namn på biljetterna.

Så de där biljetterna är värdelösa utan de korrekta ID-handlingarna?

–Ja.

Men det är inte vad Viagogo påstår. I en konversation mellan sajtens kundtjänst och en kund som SportExpressen har tagit del av, hävdar Viagogo att man kommer att bli insläppt om man har en biljett, även om ens namn inte matchar det på biljetten.

"Det är bara att läsa Uefas regler"

Men det här stämmer inte, hävdar förbundet.

– Den här informationen finns på både vår hemsida och Uefas hemsida. Alla som har köpt biljetterna har godkänt reglerna där det står att man inte får överlåta biljetterna, säger Danielsen.

Viagogo hävdar att man kommer att få komma in ändå. 

– De är bara ute efter att lura folk på pengar. De struntar väl i det. Men det är bara att läsa Uefas regler. Och med tanke på hur läget är i Frankrike kommer de att sätta säkerheten först, det har Uefa sagt hela tiden.

SportExpressen har sökt Viagogo för en kommentar.

FAKTA

OM VIAGOGO

Viagogo beskriver sig själva som "världens största marknadsplats för biljetter, med webbplatser i nästan 60 länder". Företagets affärsidé är att erbjuda en plattform där privatpersoner kan köpa och sälja biljetter till olika underhållningsevenemang, även om de är slutsålda hos biljettombud.