Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danska glädjescener efter galet avgörande

Foto: TASS / GRIGORY DUKOR/TASS/SIPA USA SIPA USA
Foto: TASS / GRIGORY DUKOR/TASS/SIPA USA SIPA USA
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Danmark tog sig vidare till åttondelsfinal i EM efter stort drama.

Till sist blev det en storseger med 4-1 mot Ryssland för Danmark som slutade tvåa i grupp B bakom Belgien.

Danmark fick fira segern inför en kokande hemmapublik på Parken.

– Det är fantastiskt att vara en del av det här. Jag har aldrig varit en del av något så stort, säger målskytten Mikkel Damsgaard i C More. 

Danmark tog ledningen mot Ryssland i den 38:e minuten när Mikkel Damsgaard hittade rätt med ett vackert avslut. Damsgaard, 20, blev den förste spelaren någonsin född på 2000-talet att göra mål i EM när han sköt ett skott som dök över målvakten Matvei Safonov i den 38:e minuten.

Danmark utökade sedan efter en knapp timmes spel när Yussuf Poulsen blev helt fri efter en rysk felpassning och Parken i Köpenhamn exploderade i ett stort jubel.

Rysslands Artiom Dziuba reducerade på straff med 20 minuter kvar men tio minuter senare fick Andreas Christensen till en kanonträff och satte 3-1. 

Danmark vidare till åttondelsfinal

Joakim Maehle stängde matchen med sitt 4-1-mål och de danska spelarna fick fira vilt inför en lika vilt firande hemmapublik på Parken i Köpenhamn.

Samtidigt som dramat på Parken utspelade sig spelade också Finland och Belgien mot varandra i Sankt Petersburg. Ett heroiskt kämpande Finland fick till slut kapitulera när målvakten Lukas Hradecky tappade in bollen i eget mål och därefter utökade Romelu Lukaku till 2-0 för Belgien.

Den inbördes målskillnaden mellan trepoängarna Danmark, Finland och Ryssland gör att Danmark drog det längsta strået och Finland får hoppas på avancemang som en av de fyra bästa grupptreorna.

Mikkel Damsgaard efter segern

Mikkel Damsgaard debuterade i det danska landslaget så sent som i november förra året och använder ordet ”fantastiskt” många gånger i segerintervjun efter matchen mot Ryssland.

– Det är sjukt att vi går vidare. Det är fantastiskt att vara en del av det här. Jag har aldrig varit en del av något så stort, säger Damsgaard i C More.

Han gjorde sin andra match i EM.

– Senast var det en av de största upplevelserna men det är inget som slår den här dagen. Det är fantastisk support. Det är fantastiskt att höra alla fans och hur hela Danmark står bakom oss, säger Damsgaard som också är glad över att han fick göra mål.

– Det kändes riktigt bra. Det är fantastiskt att få göra mål i en sån här match. Det är svårt att sätta ord på den här dagen.