Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danmark illa ute – piskade att vinna

Känslosamma scener mellan Danmark och Belgien i Köpenhamn. Hela arenan stannade upp efter tio minuter för att hylla Christian Eriksen.
Kevin De Bruyne gjorde ett mål och spelade fram till ett annat.
Foto: WOLFGANG RATTAY / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Danmark är nu riktigt illa ute i EM.
Foto: FRIEDEMANN VOGEL / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Romelu Lukaku och Belgien vände i andra halvlek.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Kevin De Bruyne, 29, gjorde comeback och sänkte Danmark på egen hand.

Som har noll poäng efter två matcher.

Trots det har laget chansen att komma tvåa i gruppen – som utvecklats till ett riktigt getingbo.

Det var känslosamt värre när hela Parken, inklusive spelare, ledare och domare, hyllade Christian Eriksen efter tio minuters spel (Eriksens tröjnummer).

Dessförinnan: Total eufori.

Danskarna fick en makalös drömstart på matchen då Yussuf Poulsen utnyttjade ett belgiskt försvarsmisstag och pricksköt in 1-0 invid Thibaut Courtois högra stolpe. Tiden? 1:38.

– En fantastisk inledning. De spelar för Eriksen, rakt enkelt och med mycket energi, säger experten Hanna Marklund i TV4.

Danmark sprudlade i den första halvleken och gick också in till halvtidsvilan i ledning med ett mål mot noll. Belgarnas kvittering skulle dock komma tidigt i den andra.

Den efter paus inbytte Kevin De Bruyne passade fram Throgan Hazard som skickade in 1-1. De Bruyne skulle komma att stå i händelsernas centrum lite senare.

Danmark har noll poäng i EM

Manchester City-stjärnan knockades som bekant i Champions League-finalen och har inte spelat match sen dess. Han krönte återkomsten genom att dunka in 2-1 med vänsterfoten, lågt invid Kasper Schmeichels vänstra stolpe.

Ett rent klassavslut som fullbordade vändningen och De Bruyne avstod från att fira målet.

Belgien höll undan och vann matchen med 2-1 och är därmed klart för åttondelsfinal. För Danmark ser det desto mörkare ut.

Grupp B är ett riktigt getingbo, efter Belgien då, och Danmark står på noll poäng efter två spelade matcher och är piskat att vinna mot Ryssland på måndag. Om Belgien samtidigt slår Finland hamnar Danmark, Ryssland och Finland på tre poäng. 

Skulle det hända väntar en hel del matematik.

Först är det inbördes möten som räknas, sen är det målskillnad de tre lagen emellan.

Danmark kan ändå sluta tvåa

Danmark har alltså fortfarande chansen att sluta tvåa i gruppen. 

– Jag tycker lite synd om Danmark, de förtjänade mer i dag, i alla fall en poäng. Men man måste kapitalisera på den ledning de har, säger Kim Källström i C More.

Danmarks målvakt Kasper Schmeichel:

– Vi gjorde en fantasisk första halvlek. Men de har en av världens bästa spelare på bänken och han gör skillnaden. Jag har mött honom många gånger, han är den bästa spelaren i Premier League.

Angående publiken:

– Jag har spelat på många ställen i mitt liv, men inget slår det här, inget. Det var 25 000 här, men det lät som många fler.Vi är glada över att vi kunde belöna dem med en bra prestation.

Danska målvaktens kritik till UEFA

Kasper Schmeichel kritiserar det snabba beslutet om att fortsätta matchen efter Christian Eriksens kollaps.