Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Christian Eriksen kan tvingas lämna Italien

Foto: TIM GOODE / STELLA PICTURES / PA

Christian Eriksens tid i italienska Inter är mest troligt över. 

Gazzetta dello Sport rapporterar att även om Eriksen väljer att fortsätta sin karriär så är det förbjudet att spela med en intern defibrillator i Italien. 

– Jag tror inte att vi kommer att se Eriksen igen i den italienska ligan, säger Lucio Mos, ordförande för det italienska idrottskardiologiska sällskapet, enligt ESPN

På torsdagen, några timmar innan hans Danmark ställdes mot Belgien i den andra gruppspelsmatchen, kom beskedet att Christian Eriksen skulle operera in en intern defibrillator (ICD). 

– Efter att Christian genomgått flera undersökningar har det tagits ett beslut om att en ICD ska opereras in. Den är nödvändig efter ett hjärtstopp till följd av störningar i hjärtrytmen, sa den danske landslagsläkaren Morten Boesen. 

Detta är en ICD

En intern defibrillator, eller en ICD, är en apparat som opereras in under huden och kopplas till hjärtat. Den används främst för personer som har hjärtsvikt eller hjärtsjukdomar som medför ökad risk för störningar i hjärtrytmen.

Det främsta skälet till ökningen är att ICD-dosan är helt enligt riktlinjerna för behandling vid hjärtsjukdom. En ICD är ett komplement till den medicinska behandlingen av patienter med sämre fungerande vänsterkammare.

– Läkemedlens uppgift är att förbättra hjärtsvikten, men de minskar inte risken för plötsligt död i hjärtstopp. Det är ICD-dosans uppgift, säger Fredrik Gadler, kardiolog vid Karolinska sjukhuset och ansvarig för Svenska ICD- och pacemakerregistret.

Källa: Skånes universitetssjukus och Riksförbundet Hjärt&Lung.  

Om Christian Eriksen väljer att återvända till elitfotbollen efter sitt konstaterade hjärtstopp på plan så skulle han inte vara ensam att spela med en ICD. Bland andra spelar Nederländernas försvarare Daley Blind med en ICD inopererad. 

Hjärtläkaren om Eriksen: ”Då är det inte aktuellt”

Mats Börjesson, kardiolog och läkare för damlandslaget i fotboll, säger dock att det är ovanligt att spela fotboll på så hög nivå efter att ha fått en ICD. 

– Som generell regel kan man säga att det är ovanligt och enligt min mening svårt att fortsätta med en kontaktidrott. Det viktigaste är att ta reda på den bakomliggande orsaken. Det är inte alltid man får reda på den, men det kan ju vara så att vissa sjukdomar förvärras av att man idrottar och då ökar ju risken för att det inträffar igen. Då är det inte aktuellt att fortsätta idrotta. Med andra sjukdomar kan det vara möjligt att idrotta, säger han till SVT

Att fotboll är en kontaktsport förvärrar läget än mer. 

– Vid en smäll i bröstet kanske systemet förstörs. Det är mindre benägenhet att fortsätta med en kontaktsport som fotboll, men det finns fotbollsspelare som har fortsatt. Till slut blir det en diskussion mellan behandlande läkare och individen där man väger in alla de här sakerna.

Eriksen kan tvingas lämna Italien efter hjärtstoppet

Om Eriksen kan – och väljer att – återuppta sin karriär så kommer han behöva söka sig någon annanstans än Italien. 

Gazzetta dello Sport rapporterar att Italien inte tillåter utövande av kontaktidrott om man har en ICD inopererad, just eftersom apparaten kan gå sönder vid närkontakt. Men det är tillåtet i andra ligor, bland annat Premier League. 

Enligt tidningen så ska Eriksen undersökas på nytt om 4-5 veckor och då kan de eventuellt ta beslutet att operera ut ICD:n igen. 

Eriksens kontrakt med Inter sträcker sig till sommaren 2024. 


LÄS MER: ”Christian var borta – det var hjärtstopp”

LÄS MER: Kjaer hyllas världen över efter agerandet

LÄS MER: Berättar om Eriksens ord från sjukhuset 

LÄS MER: Kritiken efter Eriksen-scenerna: ”Helt fel”