Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chockbeskedet: Lägger av direkt

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Oscar Hiljemark är 28 år gammal och spelade i VM för tre år sen.

Nu tvingas han avsluta karriären.

– Jag är både förbannad och ledsen, säger han.

Samtidigt som det svenska landslaget förbereder sig för fredagens nyckelmatch mot Slovakien meddelar Oscar Hiljemark att han spelat sin sista fotbollsmatch.

28-åringen, som ingick i EM-truppen 2016 och fick speltid mot både Mexiko och Sydkorea under VM 2018, har de senaste åren varit skadedrabbad och nu är smärtorna så pass omfattande att han avslutar karriären.

På Ålborgs hemsida meddelar man att svensken i stället kommer att vara assisterande tränare i klubben. Smålänningen har skrivit på ett kontrakt som gör honom till en del av ledarstaben i tre år framöver.

– Oscar har kämpat med smärtorna hela våren och på något sätt har alla parter haft en känsla av vart det var på väg. Med Oscars kompetens i åtanke har vi försökt få honom att stanna i klubben och vi är glada över att han tackade ja till att bli en del av tränarteamet, säger Inge André Olsen till klubbens hemsida.

Oscar Hiljemark avslutar karriären

Sommaren 2015 var Oscar Hiljemark lagkapten för det svenska U21-landslag som sensationellt nog gick hela vägen och blev Europamästare.

– Beslutet att avsluta en karriär som har innehållit många fantastiska höjdpunkter var otroligt svårt att fatta. Och det har tagit tid. Det fanns dock ingen annan utväg, och bara det är en svår insikt att komma fram till, säger Hiljemark.

Han fortsätter:

– Jag är både förbannad och ledsen, men samtidigt är det också en stor lättnad för mig att beslutet nu är taget. Jag är ledsen och oerhört besviken över att jag inte kunnat bidra mer på planen, då vi i Ålborg har ett superspännande projekt. Därför är jag glad över att jag fortfarande är en del av klubben. 

Den centrale mittfältaren slog igenom i Elfsborg i början av 2010-talet och lämnade Sverige som 21-åring för spel i den nederländska storklubben PSV Eindhoven.

Efter guldsuccén i U21-EM flyttade han vidare till Serie A-klubben Palermo och sedermera blev det även spel i Genoa, Panathinaikos, Dynamo Moskva och Ålborg.

Han noterades också för 28 A-landskamper i den blågula tröjan.

”I dag har jag tagit ett av mitt livs största beslut. De senaste månaderna har inte gått som planerat och i dag bestämt mig för att avsluta min spelarkarriär”, skriver Hiljemark på Instagram.

”Det har varit en fantastisk tid och det är så många personer jag vill tacka. Först och främst vill jag tacka min fantastiska fru Elin för stödet, energin och tilliten du gett mig. Min familj för att ni funnits där för mig ända sen allting startade. Och sist men inte minst alla otroliga vänner som jag har träffat längs vägen.”

Landslagsstjärnorna: ”Lider med honom”

Under onsdagen mötte Hiljemarks gamla lagkamrater, Albin Ekdal och Kristoffer Olsson, pressen.

De hade precis fått höra om Hiljemarks besked då de satte sig på podiet för att besvara frågor inför matchen.

– Jag är överraskad. Jag såg det för fyra minuter sen, så det var lite chockartat. Jag vet att han haft problem med höfterna, så det är ett väldigt tråkigt besked. Vi umgicks mycket i Genua när han spelade i rivallaget, säger Ekdal.

– Jag lider med honom att han måste avsluta karriären så tidigt, han är en duktig spelare och härlig person.

Kristoffer Olsson fyller i:

– Jättetråkigt att behöva sluta på grund av skador. Vi möttes i Ryssland för något år sedan. Då sa han att han hade jätteproblem med höfterna. Det kanske inte kom som en chock, men att det var så illa att han behöver sluta när han inte vill är jättetråkigt. Men kul att han kan vara kvar i fotbollen och få ett jobb som assistent.


LÄS MER: Kulusevski tillbaka i träning – aktuell för spel mot Slovakien

LÄS MER: Stjärnornas lyxliv i Sverige – mångmiljonhus och privatjet 

LÄS MER: Platsen som format Janne Andersson